Моралес: Богатите държави трябва да плащат на бедните
Моралес: Богатите държави трябва да плащат на бедните / netinfo

Богатите държави трябва да плащат за щетите, които нанасят на Боливия и на други бедни страни, чиито природни ресурси безразборно използват, заяви президентът на Боливия Ево Моралес пред Асошиейтед прес.

"Не е възможно някои в индустриализирания свят да живеят много добре от икономическа гледна точка, като унищожават други", заяви Моралес и добави, че той и други латиноамерикански лидери проучват законовите възможности да поискат компенсации за "екологичния дълг" на развитите страни.

"Ако бъде проявено разбиране, ще е чудесно. Ако не, ще трябва да се поеме отговорност на международно равнище", каза Моралес. Той заяви, че неговата версия на социализъм изисква държавен контрол на всички основни услуги, включително телекомуникациите.

48-годишният бивш синдикалист повтори призива си към САЩ, които обвинява в опит да свалят правителството му, да изтеглят всичките си войници от Боливия.

Посолството на САЩ в Боливия не казва колко американски войници или служители на частни охранителни фирми има в Боливия,но се смята, че не са повече от няколко десетки, отбелязва АП.

След спечелването на президентските избори през декември 2005 г., Моралес увечили държавните приходи от експлоатацията на газови находища от 200 милиона на 1,4 милиард евро. Това бе постигнато чрез национализация на индустрията.

Моралес е близък съюзник на президента на Венецуела Уго Чавес и този на Куба Фидел Кастро.