Меркел подкрепя принципно плана Юнкер
Меркел подкрепя принципно плана Юнкер / снимка: БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че "принципно подкрепя" плана на Европейската комисия за мобилизиране на над 300 милиарда евро за инвестиции в Европа.

"Германското правителство принципно подкрепя плана, представен от Жан-Клод Юнкер", заяви Меркел в реч пред депутатите от Бундестага. Инвестициите ще са от основно значение за съживяване на растежа в Европа, но "важното е най-вече в какви проекти ще се инвестира", подчерта германската канцлерка.

Юнкер обяви създаването на Европейки фонд за стратегическите инвестиции, който ще позволи мобилизирането на 315 милиарда евро в идните три години. Той ще се опира на част от европейския бюджет и на Европейската инвестиционна банка, но няма да бъде захранван с директни вноски от страните членки, въпреки че вратата за тяхно участие остава отворена.

Меркел обаче намекна, че не бива да се очаква твърде много от Германия. В края на седмицата Бундестагът трябва да гласува проекта за бюджет на Германия за 2015 г.

"Германия живя с години над своите средства, но слагаме край на това, целта на германското правителство е да намали равнището на държавния дълг благодарение на разумна бюджетна политика", заяви Меркел.

Правейки това, Германия се налага като "стълб на стабилност" в Европа, обясни канцлерката и допълни, че това е основният принос на страната й за съживяването на европейската икономика.

В последно време Берлин обяви допълнителни държавни инвестиции от 10 милиарда евро до 2018 г. "Благодарение на бюджетната дисциплина можем да инвестираме", заяви Меркел.