Лакшми Митал проявява интерес към „Кремиковци“
Лакшми Митал проявява интерес към „Кремиковци“ / снимка: Sofia Photo Agency

Стоманодобивният магнат Лакшми Митал е проявил интерес да купи изпадналия в криза български металургичен комбинат Кремиковци, заяви българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от Ройтерс.

Димитров заяви, че Митал, собственик на най-големия стоманодобивен гигант в света „АреслорМитал“, е изпратил писмо до българския министър-председател, в което проявява интерес към завода, притежание на неговия брат Прамод Митал. Българският министър на икономиката и енергетиката също така повтори, че подобно писмо е било изпратено и от украинския милиардер Константин Жеваго, контролиращ 73% от листваната на Лондонската фондова борса стоманодобивна компания „Ferrexpo“. Анализатори определят Лакшми Митал като „неудобен инвеститор“. Затова свидетелстват 217-те инцидента, регистрирани само за една година, многобройни стачки с искания за по-високи заплати и неизпълнени ангажименти в заводите му в ОНД, припомня БГНЕС.

"АрселорМитал“ е световният лидер в производството на стомана. Произвежда 118 милиона тона стомана годишно /10% от пазара/. Приходите за деветте месеца на 2007 г. са 77,2 милиарда долара. Чистата печалба – 7,9 милиарда долара. 43% от акциите се контролират от семейство Митал. Капитализацията на компанията е 94,5 милиарда долара.