Ковачки: Топлофикациите да бъдат по-добре защитени от некоректни платци
Ковачки: Топлофикациите да бъдат по-добре защитени от некоректни платци / netinfo

Законът за енергетиката трябва да бъде изменен така, че топлофикационните дружества да бъдат защитени по-добре от некоректните платци. За разлика от електроразпределителните дружества, при топлофикациите е много по-сложно да прекъснат топлоподаването за един конкретен абонат. Това каза в предаването „Витамин” на Дарик Христо Ковачки, който притежава няколко топлофикационни дружества. Подари тази причина има некоректни платци, фирмите имат проблеми със събираемостта.

Несъбраните вземания и задълженията на „Топлофикация – София” продължават да се трупат, като приватизацията е единственият избор за това дружество, според енергийния бос.

Заканата на „ЧЕЗ Електро България”, че в края на този месец ще ограничи електроподаването на мини „Бобов дол”, чийто наемател е фирма на Ковачки, заради неплатени 5,5 млн. лева, бизнесменът коментира като поредното престъпление на разпределителното дружество в Западна България. Ето какво каза Христо Ковачки:

Това е едно поредното престъпление от страна на ЧЕЗ, която злоупотребява със своето монополно положение. ЧЕЗ застава зад една позиция и каза: „Вие ми дължите пари, аз ще ви спра тока”. От друга страна, мина Бобов дол също има претенции към ЧЕЗ, ЧЕЗ ползва незаконно нейната преносна мрежа. И в момента, в който започне да се говори, че тези въпроси трябва да се решават или на масата на преговорите, или в съда, ЧЕЗ излиза и започва да заплашва, че ще спира електроподаването. Но с такова спиране на електроподаването рискуваме живота на над 2000 миньори.

Какъв е изходът, какво е решението всъщност?

Според мен има достатъчно регулаторни органи, които трябва да вземат отношение към това нещо, защото не може да продължава по този начин. Поради това, че ЧЕЗ и всички останали електроразпределителни компании имат монопол при електроподаването, вие виждате какво става – постоянно проблеми, скандали. Вие виждате, че в резултат на приватизацията на ЕРП-тата, услугата, която те предлагат, не е толкова качествена, колкото услугата, която се предлагаше преди тяхната приватизация.

Тоест смятате, че държавните институции трябва да се намесят сериозно в този конкретен случай?

При всички случаи държавните институции трябва да се намесват постоянно. А за този конкретен случай би било добре държавните институции да вземат някакво отношение по този въпрос.