КФН даде безусловни препоръки на Фондовата борса
КФН даде безусловни препоръки на Фондовата борса / netinfo

Комисията за финансов надзор е отправила безусловни препоръки към Фондовата борса относно дейността й след въвеждането на новата търговска система XETRA, съобщават от КФН.

Едно от тях е необходимостта за присвояване на местно време на всички подадени и изпълнени поръчки, респективно на сключените сделки. Фондовата борса е изпълнила изискването на КФН.

Комисията е отправила безусловни препоръки към борсата относно условията и начина на разкриване на пазарна информация. Проверка е установила, че е информацията отнасяща се за цената в реално време, акумулирания брой акции и броя на офертите за всяко едно от първите пет ценови нива не се визуализира както на компютрите в КФН, така и на компютри, инсталирани в инвестиционни посредници. Борсата е изпълнила и тази препоръка на КФН.

Комисията е изискала от борсата в случаите на предвидените от Правилника прекъсвания за нестабилност да оповестява информация за тях и тази информация да бъде предоставяна в реално време. КФН иска сделките, сключени на база на поръчки, подадени в период на прекъсвания за нестабилност за конкретна емисия, да бъдат изрично идентифицирани като такива в данните, отнасящи се за конкретната емисия. Действията на КФН са предизвикани и във връзка със сключени през първата седмица от въвеждането на XETRA сделки с акции на "Република Холдинг" АД, "Птицевъдство - Ломци" АД, "Месокомбинат - Казанлък" АД, "Корадо - България" АД и "Балкантурист Елит" АД, при които се констатира изменение в цената за деня между 75 на сто и 99 на сто. Въпреки, че съгласно правилата за търговия подобни изменения са възможни и търговската система XETRA ги допуска, КФН категорично счита, че неразкриване на адекватна информация от страна на борсата по този повод е недопустимо.

Комисията е установила, че информацията за завършилите търговски сесии се съдържа в т. нар. Борсови бюлетини, като достъпът до тях се осъществява с потребителско име и парола. За пълна информираност на пазарните участници КФН е изискала от борсата информацията за приключилите търговски сесии да бъде достъпна на Интернет-страницата на борсата по начина, по който е достъпна и за текущата търговска сесия. Борсата вече е изпълнила това изискване.

Комисията е установила още, че борсата не е предприела достатъчни мерки професионалните участници и широката публика да бъдат запознати в дълбочина с възможностите и с функционалността на новата търговска система. Във връзка с това е изисквано борсата да предприеме незабавни допълнителни действия за разясняване на новите правила за търговия /въведени от 16 юни 2008 г./, включително като открои основните различия между предишната търговска система и сегашната.