Каролев: Няма причина гражданите да платят сметката за КТБ
Каролев: Няма причина гражданите да платят сметката за КТБ / снимка: БГНЕС
В. Каролев: Няма причина гражданите да платят сметката за КТБ
74694
В. Каролев: Няма причина гражданите да платят сметката за КТБ
  • В. Каролев: Няма причина гражданите да платят сметката за КТБ

Бюджетът трябва да се актуализира, но не в посока взимане на нови заеми, а в посока намаляване на разходите - с изключение на средствата за Здравната каса. Това коментира в интервю за Дарик икономистът Владимир Каролев. Той подчера, че няма системни проблеми в бюджета, а „коланите могат да бъдат затегнати" по две направления - свиване на раздутите щатни бройки в някои министерства и орязване на инвестиционните програми на някои ведомства.

В момента по случая с КТБ се спазват законовите процедури, коментира още Владимир Каролев. С уговорката, че никога не е взимал пари от КТБ и няма сметка там, а като инвестиционнен банкер коментира вариантите, той разкритикува опитът на прокуратурата да търси изход за банката. Според Каролев идеята, лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров КТБ да бъде разделена на „добра" и „лоша" банка като не се допусне фалита й, не може да се реализира, защото за това е нужен специален закон:

"Аз не коментирам правни теми, би трябвало и юристите да не коментират икономически", категоричен бе Каролев и допълни: "Тук още не се знае е дали има капиталова дупка. Преди да се знае капиталовата дупка, не се знае въобще дали има някой, който иска да я запълни. След като се знае капиталовата дупка, трябва да се потърси - и тук вече трябва да бързат синдиците с техните консултанти - да видят дали ще се намери някой да я запълни. Дотогава прокуратурата да прави кръгли маси за каквото и да е извън без кръгла маса да си върши работата вътре в банката и да види има ли измами, мисля, че това не помага на процеса и някак си олеква прокуратурата".

В момента две международни счетоводни компании - „Делойт одит", „Ърнст енд Янг" и българската „АФА", са си разделили портфейлите на КТБ на три оценяват качествата на тези портфейли, за да могат след това да направят оценка на собствения капитал на банката, каза Каролев. По думите на експерта, ако този капитал е положителен, а неговото мнение е, че той ще бъде положителен, се остава в рамките на закона. "Но поне има шанс да е отрицателен, искам ясно да кажа, че ако е отрицателен, или трябва да се направи нов закон, за да се национализира банката, защото сегашните закони не го позволяват, което според не е добър вариант, защото това означава хора, които нямат 100 000 евро да платят и те цената за тези, които имат 100 000 евро в тази банка, или трябва да се мине към Закона за финансовата несъстоятелност", каза Каролев.

По думите му докато не стане ясно какви средства ще са нужни за рекапитализиране на банката, не може да се очаква от потенциален инвеститор да каже "Да, да, аз ще пратя какъвто и да е чек, вие ми кажете колко ви трябват".

Каролев не вижда никаква причина българският данъкоплатец да плати тази сметка. "Когато спасиш някого за лошо поведение в икономиката, той не си взема поука. Нека всеки да си плати собствената сметка. И точно това е личната отговорност. Не съм сиромахомил, но в крайна сметка трябва да се притесняваме за тези хора, които са с малкото пари", коментира икономистът.

Пета година България вече е в криза, само че няма да чуем много предложения за реформи преди изборите, дано след тях да ги има, коментира още икономистът. Според Владимир Каролев в някои системи като здравеопазването, пенсионната и социалната система няма как да се мине без реформи, защото иначе те ще фалират.

Чуйте цялото интервю с Владимир Каролев