/ Снимка:dariknews.bg
Експерти препоръчват използването на кредитна карта при покупки в интернет. Причината е, че по никакъв начин не е обвързана с налична сума в сметката ви. Това е един от 50-те съвета за онлайн финансова сигурност изготвени от Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и експертът по онлайн сигурност Валери Якмаджиев. Препоръките за безопасност са в няколко направления, сред които сигурност при онлайн плащанията, как да разпознаем зловредни мейли и чатове и за какво да внимаваме, когато използваме мобилните си телефони.

Експерт за мащабната кибер атака и съвети как да се предпазим
 
Брошурата „50 съвета за вашата онлайн сигурност“ е разработена от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с помощта на експерта по онлайн сигурност Валери Якмаджиев.
 
Сред съветите в раздел „Сигурност при плащания онлайн” са да не предоставяйте лична или банкова информация като форма за верификация на акаунт, появили се след изглеждащ неуспешен опит за логване.
 
Освен това не правете финансови транзакции, ако сте закачени към публична или незащитена мрежа, или ако връзката не е сигурна. А тя е сигурна при наличието на зелено катинарче отляво на адреса в адресната лента или наличието на префиксът „https“.
 
Друга препоръка е вместо дебитна да използвате кредитна карта, защото тя не е обвързана с налична сума в сметката ви. В брошурата пише още, че трябва да се внимава с „твърде добри, за да са истина“ оферти, както и да се придържаме към вече утвърдени производители с добра репутация.

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус
 
От фондацията дават насоки и как да разпознаем зловредни мейли и съобщения.
 
Сред напътствията е да не издаваме чувствителна информация, тъй като банки и легитимни компании не биха ни искали номер на кредитна карта по имейл например. Не се хващайте на съобщения твърдящи, че акаунтът ви ще бъде изтрит, ако не потвърдите личните си данни, че е имало неоторизиран опит за достъп или че сте прехвърлили лимитът му. Други издайнически знаци за опити за измами са наличие на правописни грешки или липса на контакти в края на писмото. Сред съветите е още да не отваряте прикачени файлове от съмнителни съобщения.
 
Препоръчително е да се внимава с мобилните устройства, като например да не се добавят приложения от различни от официалните места за тази цел; да се инсталира антивирусен софтуер и да се обръща внимание на правата, които приложенията искат.
 
Освен това е добре, да заключвате екрана, да поддържайте актуален списък с приложения и да махате всичко ненужно, се посочва още в брошурата изготвена от „Инициатива за финансова грамотност“.