Кабинетът прие закона „Антикорупция на Кунева
Кабинетът прие закона „Антикорупция на Кунева / снимка: БГНЕС
Кабинетът прие закона „Антикорупция" на Кунева
80546
Кабинетът прие закона „Антикорупция" на Кунева
  • Кабинетът прие закона „Антикорупция" на Кунева

Общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни университети и директорите на болници, финансирани от Здравната каса, ще бъдат задължени да подават декларации за притежаваното от тях имущество, както го правят в момента лицата на висши държавни постове. Това е заложено в одобрения от правителството законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Шефът на бюрото за борба с корупцията ще е човек с висока репутация

С новия закон се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.
В новите категории лица, които ще бъдат проверявани за имуществено състояние, са началниците на митници, митнически бюра и пунктове, лицата, които администрират и управляват европейски средства, хората, които организират и провеждат възлагането на обществени поръчки и сключват договори.

Декларации за имущество и интереси ще подават също служителите в администрацията и членовете на органите на управление или контрол на държавните и общинските търговски дружества. Усилията на новия антикорупционен орган ще бъдат насочени най-вече към високите етажи на властта, заяви вицепремиерът Меглена Кунева, и даде пример със сегашната дейност на Комисията за конфликт на интереси: "Не може 63 процента от проверките да са за така наречените малки риби, а това, което наистина притеснява хората, високият корупнционен риск, публичната длъжност и достъпът от публичен ресурс да остават встрани от нашето внимание".

Съвет към правителството ще чертае политики срещу корупцията

Законопроектът предвижда две фази на проверка - първата е стандартна за всички, която ще сверява данните от декларациите с реалното имущество през засичане на регистрите на други държавни органи. Втората фаза ще стартира при откриване на несъответствие от 10 000 лева между декларираното и реалното имущество.

Националното бюро ще може да започва и задълбочена проверка по сигнали или медийни публикации, съдържащи достатъчно данни и доказателства за необяснимо богатство или корупционно поведение.