Инспекторите от ЕАSA пристигат у нас на 12 февруари
Инспекторите от ЕАSA пристигат у нас на 12 февруари / netinfo

На 12 февруари в България се очаква да пристигнат инспектори от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), съобщи Франс прес. Те ще решат дали българските авиокомпании да бъдат включени в "черния авиационен списък" на ЕС.

Близо 160 самолета и вертолета са извадени от употреба в България заради несъответствие с европейските изисквания за безопасност, каза пред Франс прес директорът на главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" в Министерството на транспорта Захари Алексиев. Той допълни, че повечето машини са произведени в Русия.

От съображения за безопасността на българските самолети Европейската комисия изключи частично България от авиационния пазар на общността при присъединяването на страната към блока в началото на тази година, припомня Франс прес.

Българските авиокомпании в момента се третират като превозвачи от държави извън ЕС и нямат право на неограничен достъп до маршрути в рамките на общността. Те летят до страните от ЕС според сключените досега двустранни договори и споразумения.