Икономиката на Китай забавя растежа си, Пекин вдига бюджета за отбрана
Икономиката на Китай забавя растежа си, Пекин вдига бюджета за отбрана / снимка: БГНЕС

Китай предвижда намален растеж на икономиката с около 7 процента през 2015 г., както и 10,1-процентно увеличение на разходите за отбраната, предаде Франс прес.

Това заяви китайският премиер Ли Къцян, който откри в Пекин третата сесия на Общокитайското събрание на народните представители /парламента/. В сесията участват 2907 депутати. В пленарната зала в Двореца на народите на площад Тянанмън в Пекин Ли Къцян потвърди забавянето на втората икономика в света, обявявайки растеж от около 7 процента за настоящата 2015 г.

Тази цифра обаче беше очаквана след растежа от 7,4 процента от миналата година и загубата на скоростта на китайския икономически двигател, която беше най-голямата за последните 25 години.

Къцян не скри, че натискът към спад на икономиката се задълбочава в Китай, въпреки че икономиката запазва капацитета си за отскок и потенциала си за развитие, каза Къцян. Той добави, че възможностите за действие си остават също огромни. Речта на Къцян продължи над 90 минути. Тя е била подробно проучена от китайския президент Си Цзинпин.

В речта си премиерът изброи икономически и социални цели, които си е поставило правителството за идната година. Къцян заяви, че по-умереният икономически растеж би трябвало да позволи изграждането на едно среднозаможно общество, по-ориентирано към потреблението и услугите, които са нов двигател за икономически подем. По-умереният икономически растеж би трябвало да позволи и усилията да се насочат към големите инфраструктурни проекти, допълни премиерът.

Сила в износа, Китай, който се слави като работилницата на света ще обогати палитрата на външната си търговия, а също така ще насърчи чуждите инвестиции, като намали наполовина броя на отраслите, в които на чужди инвеститори е обект на ограничения, каза Къцян.

„Файненшъл таймс": В света се появи нова „голяма седморка"

Втора сила в света след САЩ по бюджет в областта на отбраната Китай обаче ще увеличи тази година средствата за отбранителния сектор само с 10,1 процента, в сравнение с миналата година, когато ги беше увеличил с 12,2 процента. Тези ограничения идват в момент, в който китайската Народна армия преживява сериозна криза заради множество корупционни скандали и премиерът държеше да подчертае че армията е под абсолютното ръководство на Комунистическата партия.

Десетина генерали, от които някои по върховете на йерархията са разследвани или обвинени за корупция. Армията е обект и на голям одит. Тя обаче се модернизира непрестанно и вече си има самолетоносач. Това поражда безпокойство у съседите на Пекин, който е замесен в няколко териториални спорове с тях. В речта си Ли Къцян не навлезе в детайли по въпроса как Пекин възнамерява да се пребори с корупцията в страната. Той само каза, че са увеличени одитите и административните проверки. Накрая Къцян подчерта, че китайската демокрация бележи успех след успех. Той визира участието на президента в срещата на върха на Г20, домакинството на Пекин през миналия ноември на срещата на високо равнище на организацията на Азиатското-тихоокеанско икономическо сътрудничество, напредъка по икономическия проект Път на коприната и по проекта Морски път на коприната.

Къцян подчерта освен това, че китайският народ ще познае просперитета и щастието благодарение на добро национално разбирателство. Тази година Тибет ще отбележи 50 години под китайско управление, а Синдзян-Уйгурският автономен район - 60 години, припомни Ли Къцян.

Източник: БТА