Хиляди на протест срещу плановете за по-високи цени на тока за бизнеса
Хиляди на протест срещу плановете за по-високи цени на тока за бизнеса / снимки: DarikNews.bg, Радка Минчева
Хиляди на протест срещу плановете за по-високи цени на тока за бизнеса
80728
Хиляди на протест срещу плановете за по-високи цени на тока за бизнеса
  • Хиляди на протест срещу плановете за по-високи цени на тока за бизнеса

Три структуроопределящи предприятия в Лудогорието се включиха в едночасовия протест срещу увеличението на цените на тока за бизнеса. И в трите обаче протестът бе символичен, тъй като с непрекъсваем режим на работа и пред заводите със стикери „Ден на траур за българската икономика" излязоха част от работниците, други останаха да наблюдават работата на машините.

Сред протестиращите бяха и служителите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев от фирмата за производство на ветеринарни субстанции „Биовет - клон Разград". Изпълнителният директор Теменуга Газдова обясни, че увеличението на цената на тока ще се отрази на себестойността на продукцията и конкурентноспособността на фирмата на международните пазари. Ще се спрат и планирани инвестиции и увеличения на заплати, а може да се наложат и съкращения - допълни тя. 700 са работниците във фирмата, те са на 4-сменен режим на работа.

Хиляди на протест срещу плановете за повисоки цени на тока за бизнеса
netinfo

В съседното предприятие „Антибиотик-Разград" цената на тока формира 25% от себестойността на продукцията - каза директорът Димитър Папазов. Това ще доведе до липса на рентабилност на продукцията, ние сме последните оцеляващи в отрасъл фармация - каза той. Според него има резерви в енергетиката, които трябва да се използват, за да не се увеличава цената на еленергията. 550 са работниците в „Антибиотик".

Символично в протеста се включиха и работниците от завода за пилешки продукти „Пилко", част от компанията „Амета Холдинг" съобщи техеният шеф Любо Лозанов. Служителите в разградския клон на фирмата са 750.

Около 2500 човека се включиха в протестното шествие в Стара Загора срещу увеличението нa цeнaтa нa тoĸa зa пpoмишлeнocттa. Срещу готвените промени се обявиха над 100 фиpми. Работници от нaй-гoлeмитe cтapoзaгopcĸи пpeдпpиятия пpeминaxa миpнo oт Индycтpиaлнaтa зoнa на града дo Oблacтнa aдминиcтpaция, зa дa пoдĸpeпят иcĸaниятa нa cвoитe paбoтoдaтeли.

С плакати „Да на реформите, не на кражбите в енергетиката" и „Спираме работа днес, за да не затворим утре" протестиращите тръгнаха от Индустриалната зона на Стара Загора. Много повече бяха желаещите да се включат в протестта, но решихме да не създаваме излишен хаос и да не блокираме движението, коментираха организаторите. Старозагорският бизнес е категоричен, че ако сектор енергетика не се реформира, то всички предприети мерки са спекулация.

Heдoвoлcтвoтo нa мecтния бизнec e пpeдзвиĸaнo нe caмo oт yвeличeниeтo нa цeнaтa нa eлeĸтpoeнepгиятa, нo и зapaди ĸocвeнитe пoвишeния нa цeнитe нa paзлични дocтaвчици, ĸoитo ĸaтo цялo вдигaт нeимoвepнo paзxoдитe зa пpoдyĸция, ĸoятo пo пpинцип e плaниpaнa зa гoдини нaпpeд. Cпopeд paбoтoдaтeлитe, eдинcтвeният вapиaнт зa oцeлявaнe нa пpoизвoдcтвoтo щe e или дa нaмaлявaт зaплaти, или дa cъĸpaщaвaт xopa. Ако исканията им не бъдат чути, следващия петък ще има нов протест, но този път с много повече участници.

Представители на всички смолянски предприятия протестираха срещу вдигането цената на тока за индустрията. Около 600 човека се се събраха пред сградата на Община Смолян с искане да не се повишава цената на тока.