Газът и парното поскъпват от 1 октомври
Газът и парното поскъпват от 1 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Газ и парно поскъпват от 1 октомври
44682
Газ и парно поскъпват от 1 октомври
  • Газ и парно поскъпват от 1 октомври

От октомври ще поскъпне не само газът, но ще се увеличат и сметките за отопление. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Според предварителните анализи на комисията синьото гориво може да поскъпне с не повече от 9 процента при искани от „Булгаргаз" близо 14 на сто. Заради това, че увеличението на синьото гориво е с повече от 5 процента, ще бъдат коригирани и цените на топлофикационните дружества. За София увеличението на отоплението и топлата вода ще бъде около 3-4 процента, поясни Семерджиев.

Миналата седмица „Булгаргаз" поиска газът да поскъпне с близо 14 на сто от 1 октомври. Предишната прогноза на доставчика бе за скок от 20 процента. Ангел Семерджиев обаче заяви, че такова увеличение е абсолютно недопустимо. Предварителният анализ на регулаторния орган показва, че повишението няма да е повече от 9 процента. „И преди съм ви казвал като наблюдение и параметрите на „Булгаргаз" го потвърдиха, според нас е възможно да не се допусне увеличение, по-голямо от 9 процента, като работим по всички останали параметри", каза шефът на регулатора.

В същото време новата цена на газа ще доведе и до увеличение на сметките за парно и топла вода. За София корекцията ще бъде „някъде около 3-4 процента", каза Семерджиев.

Окончателното решение на комисията за енергийно и водно регулиране ще стане известно в края на септември. Ангел Семерджиев обеща, че ще направят всичко възможно да не се променят цените за отоплителния сезон в следващите шест месеца. Но не отрече възможността „Булгаргаз" да поискат ново актуализиране на цените за периода януари-март 2012 година.