„Газпром” ни препоръчал да търсим неустойки от Украйна
„Газпром” ни препоръчал да търсим неустойки от Украйна / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
"Газпром" е препоръчал България да търси неустойки за спрените газови доставки от Украйна. Това пише в писмо, което от руския гигант са изпратили преди дни в Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи ресорният министър Петър Димитров след срещата си с премиера Сергей Станишев. Двамата обещаха от сряда да има повече природен газ за изпадналите в криза български предприятия. Станишев и Димитров увериха, че гръцкият газ, който от понеделник тече у нас, ще бъде насочен към най-нуждаещите се заводи. Засега топлофикациите остават да работят на мазут.

Гръцкият газ е много важна алтернатива за България, каза Сергей Станишев. „Той дава възможност още днес кризисният щаб към Министерството на икономиката и енергетиката да увеличи потреблението за редица български индустриални предприятия”, каза премиерът. Ресорният министър Петър Димитров обяви, че в сряда ще се увеличат количествата газ за предприятията в най-тежка ситуация.

„Има потребители, които са подали вик за помощ, ако мога така да се изразя, преди всичко торовите заводи и металургията”, допълни Димитров.

Премиерът Станишев съобщи още, че в сряда шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов ще преговаря и в Турция за доставки на газ и от другата ни южна съседка. Запитан какви неустойки трябва да ни плати „Газпром”, министър Петър Димитров призна: „Имаме писмо, в което ни предлагат да си искаме неустоите от Украйна”.

Шефът на „БулгаргазДимитър Гогов обясни, че има няколко писма от руския газов гигант и в едно от тях пише да потърсим правата си от украинската страна. „Ние ще изпратим съответните искания до доставчиците. Едно такова вече сме изпратили, тъй като то в срок от три дни трябва да бъде изпратено към един от доставчиците. Ние го изпратихме на третия ден след кризата”, каза шефът на „Булгаргаз”. Димитър Гогов бе категоричен, че ще иска преразглеждане на договора с „Газпром”.