Финансират компостиращи инсталации за общини с европари
Финансират компостиращи инсталации за общини с европари / снимка: БГНЕС, архив

Общини без компостиращи инсталации за разделно събрани зелени или биоразградими отпадъци, ще могат да кандидатстват за изграждането им със средства от оперативна програма "Околна среда" - 2014-2020 г. /ОПОС/. Общините ще могат да получат средства и за довеждащата инфраструктура, коментира на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Страната ни е задължена да намали обема на биоразградимите отпадъци с 35 на сто до 2020 г.

Финансовата възможност е по обявената първа процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПОС, която е на обща стойност 97,79 млн. лева. Общините, които са единствен допустим бенефициент по процедурата, могат да подават проектите си до 1 август 2016 г., като средствата ще се предоставят на конкурентен принцип, коментира екоминистърът. Ще се финансират инсталации с годишен капацитет между 2 и 20 хиляди тона, а проектните предложения могат да се подават и в електронен вид.

За най-малките компостиращи инсталации - с годишен капацитет от 2 до 4 хиляди тона, финансовата помощ може да бъде до 3,4 млн. лева. За съоръженията с капацитет от 4 до 6 хил. тона на година помощта е до 3,9 млн. лева, от 6 до 10 хил. тона - до 5,4 млн. лева. За най-големите компостиращи инсталации за зелени и биоразградими отпадъци, с годишен капацитет от 10 до 20 хил. тона, финансовата помощ е до 7,4 млн. лева, посочи екоминистърът.

По думите й размерът на подкрепата от ОПОС зависи от сложността на инсталацията, големината на територията, която обхваща. За изграждането им е необходимо и решение на местния общински съвет за ревизия на проекта.