ФАО: Проблемът с глада може да се задълбочи въпреки добрата реколта
ФАО: Проблемът с глада може да се задълбочи въпреки добрата реколта / снимка: БГНЕС

Цените на хранителните стоки ще останат високи през 2008 г. и проблемът с глада може да се задълбочи, въпреки рекордното производство тази година. Това съобщи днес Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

По последни прогнози на ФАО световното производство на зърнени храни ще се доближи до 2,2 милиарда тона през 2008 г., което е увеличение с 3,8% спрямо 2007 г. Въпреки тези изключителни нива в производството на почти всички видове култури, включително на ориза, цените остават високи, съобщава ФАО, като уточнява, че цената на зърното ще регистрира най-голямо повишение.

„Цените на зърнените храни се стабилизираха през първите месеци на годината, но на много високо ниво, като те се увеличиха с 53% спрямо началото на 2007 г.“, съобщи икономистът от ФАО Абдолеза Абасиан, пише БГНЕС.

В резултат на това разходите за внос на хранителни стоки на страни, които изпитват недостиг на зърнени култури ще се увеличат през 2008 г. до 169 милиарда долара или с 40% спрямо 2007 г. „За да се справим с това, трябва да увеличим производството на храни с 50% до 2030 г.“, подчерта Хафез Ганем, зам.-генерален директор на ФАО.