Европари за селските райони в риск заради отменена обществена поръчка
Европари за селските райони в риск заради отменена обществена поръчка / снимка: Guliver/Getty Images

ЕС може да откаже да ни изплати над 1.5 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони. Причината е отменена трета обществена поръчка за сертифициращ орган по Програмата.

КЗК е отменила като незаконосъобразно решението на агроминистъра от предишното правителство за откриването на обществената поръчка. Служебният ресорен министър Васил Грудев заяви, че невъзможността за провеждането на три процедури за обществени поръчки в рамките на една година поставя под риск сертифицирането на около 1,650 млрд. лв., които вече са платени от държавния бюджет.

„Ще се възползваме от всички възможности, записани в Закона за обществени поръчки, за да може да се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган. Предвид фактите Европейската комисия също отложи крайния срок за сертифициране на средствата до края на януари 2015 година.

България е без сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони от година. Преди месец министър Грудев обясни, че от ЕС отсрочка да имаме сертифициращ орган до 30 януари 2015 г.

Липсата на такъв одитор, който да оценява и потвърждава като независима инстанция решенията на земеделския фонд, за да се предоставят от ЕС договорените и изплатени на фермери, общини и браншови организации средства по европроекти, застрашава не само направените разходи, но и бъдещите проекти.