Европа решава за емисиите CO2 на колите, в САЩ намаляват разхода на гориво
Европа решава за емисиите CO2 на колите, в САЩ намаляват разхода на гориво / netinfo

Американският Конгрес одобри законопроект за енергетиката, насочен към значително намаляване на разхода на автомобилно гориво, предадоха световните агенции. Очаква се днес президентът на САЩ Джордж Буш да подпише закона в министерството на енергетиката.

Според документа към 2020 г. автомобилите трябва да изразходват само 1 галон (3,78 литра) бензин за пробег от 35 мили, което е с 10 мили повече от действащите в момента норми. Производството на биогориво пък ще нарасне до 36 млрд. галона годишно към 2022 година, предвижда законопроекта.

Европейската комисия ще трябва да разреши спора между промишлените и екологичните шампиони за намаляване на емисиите въглероден диоксид на автомобилите в борбата срещу климатичните промени без това да засегне европейските автомобилостроители, предаде Ройтерс.

През януари ЕК представи целите си да намали автомобилните емисии до 120 гр/км до 2012 г., плюс допълнително 10 грама за биогоривата и мерки за стимулиране на по-икономично шофиране, отбелязва Ройтерс.

Очаква се по-късно днес ЕК да обяви предложенията си за това как ще изпълни поставените цели, особено по въпроса за разпределянето на тежестта между големите и малките автомобили, и за размера на глобите за тези, които надхвърлят определените лимити.