Емблематична чернокожа жена ще е на банкнотите от 20 долара
Емблематична чернокожа жена ще е на банкнотите от 20 долара / Guliver/Getty Images

Емблематичната бивша робиня Хариет Тъбман ще бъде новото лице на банкнотата от 20 долара, заменяйки бившия американски президент Андрю Джаксън.

Това е и първият случай, в който афроамериканец е изобразен на американска банкнота.

Очаква се по-късно днес да обявят официално промените, както и дългоочакваният нов дизайн на банкнотите от 10 долара, който също ще включва изображения на жени.

Тъбман е била родена като робиня, но успява да избяга. Впоследствие става една от най-важните личности в организирането на мрежа от тайни и сигурни маршрути и домове през 19 в., чрез които афроамерикански роби бягат към свободните щати и Канада.

Жена за първи път ще се появи на американска банкнота

Редица правозащитни групи настояваха да има жена на американска банкнота до 2020 г., когато се честват 100 години от получаването на право на глас на жените в САЩ.

Въпреки че банкнотата от 20 долара е една от най-разпространените в света, нейната промяна не се предвиждаше до 2030 г., което според някои женски организации е прекалено късно.

Решението за поставяне на жена на доларова банкнота не е ново. Първоначално жена трябваше да застане на 10-доларовата банкнота. Но заради протести срещу премахването оттам на досегашното й лице - първият американски финансов министър Александър Хамилтън, беше взето решението той да остане от лицевата страна на банкнотата, а от другата да има изобразени жени.

Източник: БГНЕС