Експерти започват работа по трети и четвърти мост над Дунав
Експерти започват работа по трети и четвърти мост над Дунав / снимка: Община Бургас
Започват огледи за изграждането на трети и четвърти мост над Дунав
49698
Започват огледи за изграждането на трети и четвърти мост над Дунав
  • Започват огледи за изграждането на трети и четвърти мост над Дунав

Тази година започва работата на експертите от Румъния и България по изграждането на трети и четвърти мост над Дунав. Това съобщи в интервю за Дарик посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу. Той уточни, че тези съоръжения, планирани за района на Силистра и Оряхово, ще бъдат европейски проекти.

„Вторият мост на Дунав е вече 70-80 процента готов, доколкото разбрах, така че сега вече не говорим какво става при Видин-Калафат, а говорим за трети и четвърти мост при Силистра-Кълъраш и Бекет-Оряхово", обясни посланикът на Румъния в София. Той припомни, че има политическо решение между двете страни за двата нови моста. Сега ще започне работата на ниво експерти, на терена, за да се види как по-бързо да станат тези проекти, посочи посланик Пакурецу.

Той обясни още, че трети и четвърти мост на Дунав между България и Румъния са заложени и в рамките на т.нар. Дунавска стратегия. Така че ние ги гледаме като европейски проекти - макар и двустранни в тях има европейска логика, допълни дипломатът. Тази година започвали проучванията от геофизическа гледна точка, свързани с двете бъдещи съоръжения.

Румъния била втория ни икономически партньор в рамките на ЕС

В интервюто си за Дарик румънският посланик у нас съобщи, че докато преди пет години стокообменът между България и Румъния е бил около 200 млн. евро, през 2010 година той е бил 10 пъти повече - над 2 млрд. евро. За миналата година се очаква стокообменът да надхвърли 3 млрд. евро. „За България Румъния вече е втори икономически партньор в рамките на ЕС. Преди нас е само Германия", уточни посланик Антон Пакурецу. Той подчерта и интереса на румънските туристи към българските морски и зимни курорти. Те са на първо място като брой туристи в България - миналата година бяха около милион и половина, посочи още посланикът.

За проучванията на шистов газ в северната ни съседка

По повод решението на Румъния да разреши проучванията на шистов газ на територията на страната посланик Антон Пакурецу посочи, че решението е взето след диалог с неправителствени организации. Той потвърди, че тази година се очакват да започнат проучванията.

„Във всеки проект има страх от гледна точка на екологията - това е добре и заради това се правят проучвания и когато те свършат, всеки взима решенията си", коментира посланикът. Наскоро български еколози изразиха опасения, че е възможно подпочвено замърсяване и у нас, ако Румъния прави проучвания в района на Северна Добруджа. „Ако има данни за някакво замърсяване, министерствата ще бъдат информирани, за да се види как един проект може да стане екологичен", допълни той.

За протестите на румънците и мерките на икономии

„И в Румъния, както и в другите европейски страни, се усещат ефектите на глобалната криза. При нас бяха взети доста твърди решения преди година заради високия дефицит", каза посланикът на Румъния по повод протестите в много румънски градове в началото на 2012 г. Той припомни, че е имало намаление на заплатите в държавния сектор с около 25 на сто и съкращение на администрацията с 10 на сто. За миналата година очакваме растеж някъде около 2 процента и малко, така че сега правителството след разговорите с представителите на МВФ ще вземе решение дали могат да се повишат доходите на румънците, ако икономическите показатели обаче го позволяват, обясни Антон Пакурецу. По думите му подобна стъпка не трябва да бъде популистка.

Тъкмо с кризата той си обяснява и социалното недоволство в северната ни съседка. Запитан възможна ли е политическа криза или предсрочни избори, посланикът на Румъния подчерта, че в цяла Европа има протести. При нас предстоят местни и парламентарни избори тази година - това е демокрацията, така че всичко ще бъде решено от хората на изборите, отбеляза дипломатът.

Посланик Пакурецу изрази надежда тази година да бъде преодоляно холандското вето срещу членството на Румъния и България в Шенген и двете страни да станат част от свободното безвизово пространство.