EADS почти двойна печалба, планира по-мащабно преструктуриране
EADS почти двойна печалба, планира по-мащабно преструктуриране / netinfo

Компанията-майка на Airbus („Еърбъс”) – EADS, обяви разширяване на програмата си за преструктуриране Power8, като така ще спести още милиард евро за периода 2011-2012 година. Обявеното разширяване на програмата Power8 идва заедно с оповестяването на финансовите резултати за тримесечието, приключило на 30 юни. Нетната печалба на компанията за периода април-юни е 118 млн. долара, което е с 46 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година.

Аерокосмическата компания вече обяви целите се да съкрати 10000 работни места и 5 млрд. евро в първите пет години от програмата.

Компанията повиши прогнозата си за поръчките на Airbus за годината от 700 на 850 след успеха, който пожъна на авиошоуто във Фарнбъро, Южна Англия по-рано този месец. На изложението европейският самолетостроител получи 247 поръчки. По-рано тази седмица авиокомпанията от ОАЕ Emirates („Емирейтс”) получи първия поръчан от нея А380. Emirates е втората компания след Singapore Airlines („Сингапур Еърлайнс”), която получава суперсамолета на френско-германската компания.

От европейския самолетостроител обявяват, че са силно засегнати от слабостта на американския долар, тъй като проходите за по-голямата част от продуктите се получават в долари, а разходите се плащат в евро.