ДКЕВР предлага парното да поскъпне с 12% от 1 ноември
ДКЕВР предлага парното да поскъпне с 12% от 1 ноември / netinfo
С 12% да поскъпне парното от 1ноември. Това ще предложи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов в четвъртък в Министерски съвет. Според Шушулов цената на парното вече ще скача при всяко драстично поскъпване на природния газ.

С около 12 на сто инцидентно ще поскъпне парното у нас от 1 ноември. Промяната според Константин Шушулов е наложителна заради поскъпването на природния газ от 1 октомври с близо 29 процента. На въпрос как ще издържат домакинствата още едно шоково поскъпване на топлото, Шушулов отговори с въпроса: „Ами как ще издържат „Булгаргаз” и топлофикациите на поскъпването на природния газ?”. Шефът на регулатора бе категоричен, че цената на тока няма да се пипа и електричеството ще поскъпне чак на 1 юли догодина.

В Министерски съвет Шушулов ще предложи промени в Наредбата за ценообразуване на топлинната енергия, която да позволи поскъпването на парното от 1 ноември.

Шушулов изложи предложенията си и пред парламентарната комисия по енергетика. Депутатите остро възразиха на предложеното по-рано от министър Петър Димитров парното да поскъпва на всеки три месеца, заедно с природния газ.

Шушулов коментира, че Петър Димитров отдавна е лансирал идеята, но тя едва ли ще се осъществи. По думите му топлото ще поскъпва тогава, когато е необходимо или при скок в цената на природния газ над 20 на сто.

Междувременно шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов съобщи, че до момента няма споразумение с топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Трите дружества, собственост на Христо Ковачки, са заплашени от спиране на газоподаването, ако „Булгаргаз” не приеме предложението им за разплащане.

В четвъртък предстои среща между ръководството на „Булгаргаз” и представители на трите топлофикации, за да бъде обсъдено евентуално споразумение и хората в Плевен, Враца и Бургас да не останат на студено през зимата