ДКЕВР: Хората ще усетят по-евтиното парно от Нова година
ДКЕВР: Хората ще усетят по-евтиното парно от Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР: Хората ще усетят по-евтиното парно от Нова година
36233
ДКЕВР: Хората ще усетят по-евтиното парно от Нова година
  • ДКЕВР: Хората ще усетят по-евтиното парно от Нова година

Парното отопление със сигурност ще поевтинее от Нова година, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. По думите му понижението ще е с повече от 3 процента и ще бъде усетено от потребителите на тази услуга. Основната причина за понижението в цената на топлоенергията е очакваното поевтиняване на природния газ за първото тримесечие на годината. Държавният газов доставчик „Булгаргаз" поиска цената на синьото гориво да се понижи с близо 2 на сто от началото на следващата година.

Според Семерджиев вече има категорични данни, че цената на газа може да падне с около 5 на сто, така че да свали осезаемо и цената на топлоенергията. От комисията и от фирмите за дялово разпределение вече обявиха, че заради поевтиняването на парното от 1 януари топломерите няма да бъдат отчитани извънредно.

Държавната регулаторна комисия вече е категорична, че за Нова година ще зарадва абонатите на парно с поевтиняване на топлоенергията. Ако до преди два дни председателят на комисията Ангел Семерджиев твърдеше, че понижението е възможно, то днес той се ангажира с обещание, че поевтиняване наистина ще има.

"Цената на топлинната енергия ще бъде коригирана, тъй като смятаме, че основанията за намаляване за природния газ заедно с акумулираното намаление, макар и малко, от предишното тримесечие ни дава основание да коригираме цената и на топлинната енергия. Така че ще има корекция надолу и ще е такава, че ще се почувства от потребителите на топлинна енергия. Няма да е 1 процент, ще е повече от 2 на сто и от 3 процента ще е повече. Няма да е незначително намалението, такова, че да се отчита само като намаление. То ще се почувства", категоричен е шефът на регулатора.

На фона на летния скок в цената на парното средно с 12 на сто за страната и с близо 20 процента за София готвеното от комисията намаление е символично. Топлинните счетоводители ще си спестят разходите за извънредно отчитане на топломерите и ще разпределят новите цени на парно по средностатистически данни - в зависимост от консумацията на всички домакинства в сградата.