Делян Пеевски продал дяловете си в Булгартабак
Делян Пеевски продал дяловете си в Булгартабак / Sofia Photo Agency, архив

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече няма официално дялово участие в "Булгартабак". В петък, 18 март, на нерегулирания пазар на Софийската фондовата борса са продадени 368 361 акции от "Булгартабак холдинг" срещу сумата от 24.3 млн. лв. Това се разбира от съобщение на инвестиционния посредник "Капман", който е агент по сделката.

Дяловото участие съвпада точно с това на дружеството "Табако Инвестмънт", собственост на компанията "НСН Инвестмънт" на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, допълва dnevnik.bg.

Директното участие на депутата в тютюневия холдинг стана видимо през лятото на 2015 г., след като в Търговския регистър бе отразена покупката на 100% от дяловете в дружеството "Табако инвестмънт", чийто собственик беше Петър Манджуков през дубайско дружество, от компанията "НСН инвестмънт".

Пеевски излиза от акционерната собственост на "Булгартабак"

Купувачът на акциите на "Булгартабак" е платил по 66 лв. за акция. На същата цена в петък през инвестиционния посредник "Капман" е минала и още една голяма сделка с акции на "Булгартабак". Прехвърлена е собствеността на други 531 950 акции, колкото бяха книжата на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио.

Това е втората поред в рамките на седмица сделка с акциите на Миролио, който ги продаде в сряда срещу 26,6 млн. лв. Сега цената им е била 35,1 млн. лева. Така неизвестният за момента междинен собственик на пакета от 7,22% е спечелил близо 9 млн. лв. от разликата.

За момента няма яснота за купувачите и по трите сделки от седмицата - повече детайли трябва да станат ясни в понеделник от бюлетина на Централния депозитар. По закон самият "Булгартабак" също е длъжен да разкрие до инвеститорите си информация при прехвърлянето на пакети, по-големи от 5% от капитала, какъвто е делът на Миролио, но не и на Пеевски.