Дават обществените превози в жп транспорта за 15 години
Дават обществените превози в жп транспорта за 15 години / netinfo
Стартира процедура за избор на превозвач за обществени превози в железопътния транспорт. Правителството одобри провеждането на процедурата по реда на Закона за обществените поръчки.

Процедурата е за превоз на пътници на територията на България с бързи и пътнически влакове. Действащият в момента договор за извършване на такива услуги, сключен между „Български държавни железници” ЕАД и министъра на транспорта изтича на 1 януари 2009 година.

Предвижда се новият договор да бъде сключен за срок от 15 години, като ще бъдат посочени изисквания за качеството на предлаганата услуга и за неговото повишаване чрез внедряване на система за информация и резервации на пътниците, свързана с европейската система на железопътните предприятия.

Годишно железопътният транспорт у нас превозва около 33-35 млн. пътници, обслужват се 678 гари в населени места на територията на цялата страна с 561 влака дневно. За извършването на тези превози са необходими над 500 вагона със седящи места, 70 спални вагона, 25 дизелови мотриси, 75 електрически мотриси и 200 локомотива.

Желаещите да участват в процедурата за избор на превозвач за извършване на обществени транспортни услуги в железопътния транспорт трябва да имат лиценз за пътнически превози.