Чобанов: Говоренето за фалит може да има ефект на спирачка за икономиката
Чобанов: Говоренето за фалит може да има ефект на спирачка за икономиката / снимка: БГНЕС

„Фискалната стабилност се постига много трудно, през последната година положихме много усилия да приведем държавните финанси в нормалния им вид и подобни приказки за фалит явно имат политическа цел. Не бива да смесваме експертното с политическото. Държавата категорично не върви към фалит, сега сме далеч по-стабилни", заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред TV7.

Според него, говоренето за фалит може да има ефект на спирачка за икономиката и не е държавнически подход.

Министър Чобанов подчерта, че миналата година към края на февруари фискалният резерв е бил 3,9 млрд. лв., докато тази година към края на април нивото му е 6 млрд. лева.

„Дългът, който предишният кабинет емитира в края на управлението си, беше посрещнат много лошо от пазара и създаде голямо напрежение", каза още министърът. Той допълни, че за периода февруари-май миналата година дългът се е увеличил с близо 1,5 млрд. лв., докато за последните шест месеца на 2013 г. той нараства само с 550 млн. лв., което е три пъти по-малко от задлъжнялостта в края на мандата на ГЕРБ.

За първите пет месеца на тази година дългът е с 800 млн. лв. повече - това са две емисии, които ще се изплатят в рамките на годината, т.е. категорично няма това увеличаване на дълга, за което се говори. „Тези 10 млрд., които се повтарят - това е произволно боравене с големи числа", категоричен е министърът.

„По отношение на дълга, през тази година не правим нищо извънредно, което не е предварително планирано", е позицията на финансовия министър. Той припомни, че това колко дълг ще се вземе, по какъв начин и откъде беше широко дискутирано по време на приемането на бюджета за тази година. „Ние продължаваме да изпълняваме този план и не допускаме моменти като февруари м. г., когато извънредно трябваше да се намерят 800 млн. лв., за да се плати на земеделските производители", отбеляза той.

Според министъра на финансите резултатът от подобрената активност на приходните агенции е, че през миналата година те реализираха повече приходи спрямо 2012 година. „Агенция „Митници" има по-добри резултати в борбата с контрабандата, разбира се, винаги има какво още да се постигне", допълни той.

Петър Чобанов обясни, че когато възникнат рискове пред изпълнението на приходите, приходните агенции винаги реагират с допълнителни мерки, които да помогнат да се справят с евентуалното неизпълнение. Той каза още, че от разширяването на дейността на звеното за фискален контрол се очакват допълнителни 25 млн. лева. Министърът е категоричен, че към момента няма основание да се счита, че ще има кадрови промени в управлението на приходните администрации.

В отговор на въпрос дали е възможно да се отпуснат допълнително средства за преодоляване на проблемите в Спешната помощ, финансовият министър отговори, че това зависи от правителството - финансовият министър не решава еднолично на кой колко да даде. По отношение на възможността държавните служители да плащат здравните си осигуровки, министър Чобанов разясни, че тази тема предстои да бъде включена в дискусиите за бюджет 2015.