Четири са причините НЕК да иска 15% увеличение на тока
Четири са причините НЕК да иска 15% увеличение на тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Михаил Андонов пред Дарик – 1
51784
Михаил Андонов пред Дарик – 1
Михаил Андонов пред Дарик – 2
  • Михаил Андонов пред Дарик – 1
  • Михаил Андонов пред Дарик – 2

Четири са причините Националната електрическа компания да иска 15 процента увеличение на цената на тока на едро от 1 юли, вместо поисканите в края на миналата годината 4,5 на сто. Това обяви в интервю за рубриката "МеждУредие" на Дарик Кафе доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. По думите му обаче вероятно за крайния потребител увеличението на електроенергията от 1 юли ще бъде около коментираните 10 процента.

"Причините за увеличаването на този процент до 15 са следните - през този период имаше два пъти увеличение на цената на газа, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества. Другата причина е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници. През целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20 процента", обясни Андонов.

Като трета причина той посочи пускането на новата мощност в AES Гълъбово, която също не била разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. Другото било - пускането на ТЕЦ "Брикел" миналата година, от 8 август, след изграждането на сероочистващата инсталация.

Освен това по думите на Михаил Андонов количествата енергия в регулирания пазар са много по-малко от действителната консумация. "Има ръст на потребление освен от населението и от индустрията над 7,5 процента, които не са разчетени в рамката на този ценови период", обясни той и допълни, че това също било мотив за исканото от НЕК по-високо увеличение на цената на тока на едро от страна на НЕК. Искане, което ще бъде внесено в ДКЕВР до края на март.

Очаквам, че наистина крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично - мисля, че ще бъде в рамките на коментираните през последните седмици 10 процента за крайния консуматор.

- Михаил Андонов

Крайната цена на тока за потребителя нямало да скочи драстично

"Досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК, така че аз не очаквам, че ДКЕВР ще приеме това наше искане. Но това значи, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. В предишните години НЕК успяваше да компенсира тези отрицателни парични потоци с по-големия износ, но след като се либерализира пазарът, виждате, че и други централи изнасят електроенергия, при тази ситуация компанията не може да компенсира тези разлики", отбеляза още доскорошният шеф на НЕК.

"В момента проблемът е в ръцете на регулатора и господин Семерджиев трябва да реши този проблем", допълни той. По думите му загубите, които е понесла НЕК от стачката в "Мини Марица Изток" и спирането на износа, били около 12 млн. лева.

"Аз очаквам, че наистина крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично - мисля, че ще бъде в рамките на коментираните през последните седмици 10 процента за крайния консуматор", прогнозира Михаил Андонов.

За бъдещето на Българския енергиен холдинг

Михаил Андонов потвърди плановете между 10 и 25 процента от акциите на БЕХ да бъдат пуснати на фондови борси. "За приватизация на част от дружествата нямам информация и на този етап не мога до коментирам", каза Андонов. И допълни, че въпросът дали проектът Белене ще бъде изваден от активите на НЕК - ще стане ясен, когато се разбере ще има ли втора атомна централа или не.

"Българският енергиен холдинг е нужен в момента за енергетиката, иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане от финансов оперативен", коментира Андонов. Първоначалните идеи на ГЕРБ през 2009 година бяха БЕХ да бъде закрит с аргумента, че бил "паразитна структура".

Първата ми задача ще бъде да приложа промените в Закона за енергетиката, които предстои да бъдат приети, да се отвори пазарът, да се създадат координатори на балансиращи групи и енергийна борса, обясни още пред Дарик новият директор на БЕХ.

Аз съм коректен играч, спазвам правилата на играта и не очаквам да получа червен картон от съдията.

- Михаил Андонов

Шефът на БЕХ не очаквал "червен картон" в енергийния мач

"Не съм информиран и мисля, че не е нужно да бъда информиран на този етап - единственото, което знаете и Вие, е, че ще има скоро посещение на министър Делян Добрев в Москва", каза Методи Андонов на въпрос знае ли какво решение за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" е обявил премиерът Бойко Борисов при вчерашния му разговор с Владимир Путин. Андонов допълни, че може да коментира детайли за "Белене", след като има политическо решение за този проект.

"Мачът не е започнал, така че зависи кой как ще играе в този мач. И още повече - в такъв футболен мач има и съдия", коментира още Михаил Андонов, запитан настроен ли е за битка, в която да спечели мача.

"Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача" - написа вчера в Twitter бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод промените в холдинга. "Аз ще отговоря, че аз съм коректен играч, спазвам правилата на играта и не очаквам да получа червен картон от съдията", отговори Михаил Андонов по адрес на коментара на бившия министър. И допълни, че "ще бъдат защитени националните интереси - това, което е започнато, ще бъде развито в тази посока, в която наистина финансовият интерес в полза на България ще бъде защитен".

Договорено е удължаване на заема на НЕК за проекта "Белене"

Михаил Андонов съобщи, че в края на тази седмица приключват преговорите с френската банка "БНП-Париба" и ще бъде удължен с една година срокът на заема за 500 млн. евро за подготовката на проекта "Белене". Падежът за покриване на главницата и лихвите по нея изтича през май и преди време Андонов обяви, че се търсят по-добри условия и отлагане на плащането на непосилната за момента сума за НЕК.

"Ще бъде подписан договорът за удължаване на заема, така че през май няма да има проблем с плащането, когато е падежът на заема. Но ако не се подобрят ценовите параметри, с които работи НЕК, той ще продължи да има финансови затруднения и влошен паричен поток, който води до закъсняване на плащанията към доставчиците на електроенергия", допълни Михаил Андонов.