Чехия не може да въведе еврото през 2012 г. без мащабни реформи
Чехия не може да въведе еврото през 2012 г. без мащабни реформи / netinfo

Въвеждането на еврото в Чехия през 2012 година ще бъде невъзможно без мащабни реформи в пенсионната система и в държавното здравно осигуряване, предупреди чешкият министър на финансите Мирослав Калоусек, цитиран от Франс прес.

Прага вече се отказа от въвеждане на еврото през 2010 година, след като в началото на годината министерството на финансите оповести национален план за въвеждане на единната европейска валута, определяйки като "реалистично" това да стане през 2012 година.

Десноцентристкото правителство на Мирек Тополанек обаче засега не е потвърдило официално този срок. Калоусек заяви на икономически форум в Прага, че през 2007 г. държавният дефицит на Чехия ще бъде около 3,6 на сто, при първоначални прогнози от 3,9 процента.

През 2008 г. дефицитът би трябвало да падне под 3 процента благодарение на програма на икономически ограничения, одобрена наскоро от парламента, за да бъдат стабилизирани държавните финанси.

Според Калоусек обаче не е възможно да се задържи дефицитът под 3-процентовия праг в дългосрочен план, ако не бъдат осъществени реформи в пенсионната и здравната система.