Цената на топлото няма да се повишава
Цената на топлото няма да се повишава / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на топлото няма да се повишава
56334
Цената на топлото няма да се повишава
  • Цената на топлото няма да се повишава

Няма да има понижаване на цената на парното със задна дата заради намалените цени на синьото гориво от Русия, обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той коментира, че няма да има и увеличение на цената на парното и топлата вода, независимо от това, че някои от факторите, които определят цените на природния газ и всички горива на световния пазар се движат леко нагоре. Вчера от обществения доставчик „Булгаргаз" поискаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да намалят цената на синьото гориво с 0.67% спрямо периода юли-септември тази година. Пред Дарик от Асоциацията на топлофиканционните дружества обясниха, че това искане обаче няма да се отрази по никакъв начин на сметките на потребителите.

Няма да има промяна в цената на парното тази година, обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. „Цената на топлинната енергия няма да се повишава, независимо от това, че някои от факторите, които определят цените на природния газ, на всички горива, на нефта на световния пазар се движат леко нагоре. Независимо от това цената на топлинната енергия най-вероятно няма да се промени", каза Семерджиев.

Той обясни, че комисията ще се „вкара" всяко намаление в цената на природния газ. Той напомни, че от дълго време не е получавано предложение за намаляване на цената на синьото гориво и отбеляза, че настоящото е направено без да се взема предвид недовзетия приход на обществения доставчик. „Естествено, че ние ще го анализираме от гледна точка на подписаните допълнителни споразумения, които имаме, така че вече изчисляват от снощи експертите. При всички положения всяко възможно намаление ще бъде вкарано в цената", каза той.

Очаква се държавната комисия да с решение за намалението на следващото си открито заседание.