Български компании сред най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа
Български компании сред най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа / снимка: www.sxc.hu

Две български компании попадат сред „Най-добрите работодатели" в Централна и Източна Европа" според тазгодишното проучване на Hewitt Associates - международна компания за консултантски и аутсорсинг услуги в областта на човешките ресурси.

Проучването, в което взеха участие близо 160 000 служители и 4000 топ мениджъри в 11 държави от региона, показва, че компаниите „Най-добри работодатели", отличаващи се с високо ангажирани екипи могат, да прекъснат спиралата на понижаващата се мотивация. На базата на изследвания на Hewitt 31% от компаниите са отбелязали спад в броя на ангажирани служители - в сравнение със само 15% през предходни години.

Класацията на проучването, направена на база над 700 организации, се оглавява от Ceva Logistics - Турция в категория „Големи компании", а Ritz Carlton - Турция е начело в категория „Малки и средни компании". Пет компании заслужиха специално отличие на регионално ниво. Microsoft, Hilti, DHL, McDonald's и GlaxoSmithKline са класирани като „Най-добри работодатели" в най-малко три страни.

Тази година две български компании са сред „Най-добрите работодатели" в Централна и Източна Европа - „Авенди" и „Макдоналдс" - България.

За проучването Hewitt поиска мнението на 160 000 служители, 4000 мениджъри и специалисти „Човешки ресурси" от 700 компании, които се включиха в проучването в 11 страни от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Турция, Полша, Румъния, Русия и Украйна. Проучването изследва качеството на работната среда в компании, които отговарят на критериите за класиране: организации с повече от 50 служители на пълен работен ден и минимум две години оперативна дейност в съответната държава.

60% от финалния резултат се определя от мнението на служителите, а 40% е на базата на т.нар. индекс на съпоставимост, който показва какво е съответствието между гледната точка на топ мениджмънта, нуждите на служителите и практиките по управление на хората в съответната организация. Проучването изследва компаниите в следните три аспекта: въпросник за ангажираността на служителите, въпросник за топ мениджърския екип и въпросник за практиките в управлението на хората.