/ БГНЕС, архив
България, Сърбия, Румъния и Гърция започнаха преговори за обща кандидатура
България, Сърбия, Румъния и Гърция започнаха преговори за обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. Първата работна среща за съгласуване на позициите на четирите държави се проведе в сръбската столица Белград.
 
България e представена от министъра на младежта и спорта Красен Кралев  и от Йордан Лечков, първи вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС). В разговорите участват министърът на спорта на Сърбия Ваня Удовичич, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и зам.-министърът на спорта Георгос Василиадис, както и ръководителите на федерациите по футбол на Сърбия, Румъния и Гърция.
 
Реалистично ли е да сме домакини на Световно първенство по футбол?

Министър Кралев коментира пред медиите, че общата кандидатурата на четирите държави е много важен политически знак за целия свят. По думите му, по този начин даваме заявка, че четирите държави са готови като едно семейство да защитават интересите си.
 
"С общата си кандидатура балканските народи показват, че искат да живеят в приятелски взаимоотношения и да работят заедно за политическото и икономическо развитие на региона. България ще вложи цялата си енергия за осъществяване на проекта", категоричен бе българският министър.
 

Thinkstock/Getty Images


Георгос Василиадис подкрепи реализирането на кандидатурата от името на гръцкото правителство. Според него това е шанс за популяризиране на региона. "Така можем да покажем, че балканските страни са важен регион в Европа", заяви той.
 
Домакинът на срещата - сръбският министър на младежта и спорта Ваня Удовичич заяви категорична подкрепа от страна на сръбската държава за общата кандидатура на четирите страни за Мондиал 2030.
 
Богдан Константин Матей изрази и подкрепата на Румъния за проекта. Той коментира, че е нужен сериозен анализ и подготовка за изготвянето на общата кандидатура. "Въпреки че ни предстои много работа, аз съм оптимист", посочи румънският спортен министър.