Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева
Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева / БГНЕС
България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал. Това съобщи главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на видеопресконференция след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия.
 
Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище, продължителност на живота, какъв е еквивалентът на наученото в рамките на прекараните в училище години и се изчислява колко от своя потенциал ще постигне едно дете, което е родено днес.
 
За България индексът сочи, че дете, родено днес, ще постигне 68% от потенциала си като възрастен. При момичетата процентът е малко по-висок - 71%, а при момчетата е малко по-нисък - 65%. В класацията участват 157 страни. На първо място е Сингапур, а страните от Южна Азия и Европа заемат най-високите места.
 
Този индекс ни дава видимост на това колко е важно да се инвестира в човешки капитал и идеи какво може да се направи, за да е тази инвестиция най-резултатна, обясни Кристалина Георгиева. Тя уточни, че индексът все още не може да класира когнитивни умения или умения за общуване, които са много важни за икономиката на бъдещето, но е добро начало да се привлече вниманието към това колко е ценна тази част от нашето богатство - хората. „Ако искаме да сме богати утре, трябва да инвестираме в децата си днес”, посочи Георгиева.
 
Тази година за първи път се постарахме да изчислим какъв е делът на човешкия капитал в богатството на народите и от общо 1 123 трлн. долара богатство на света, се оказа, че две трети от него сме ние, хората, т.е. най-голямата част от това, което прави една страна богата, са именно хората, поясни още директорът на Световната банка.