„Булгаргаз” няма да ограничава подаването на газ за столичани
„Булгаргаз” няма да ограничава подаването на газ за столичани / netinfo

„Топлофикация"- София е изплатила половината от текущите си задължения към „Булгаргаз” за по-малко от 20 дни. Това съобщи изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов и подчерта, че към момента „Булгаргаз” няма да ограничава подаването на синьо гориво за столичани. Все още обаче има риск Плевен, Бургас и Враца да останат на студено през зимата.

Постъпилото в Булгаргаз предложение на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца предвижда покриване на натрупаните разходи на дружествата до момента, като едновременно се изплащат и текущите задължения. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов и подчерта, че все още не е постигнато споразумение с трите топлофикации, собственост на Христо Ковачки.

Запитан защо „Булгаргаз” промени категоричното си решение от миналата седмица да не дава нови отсрочки на трите дружества, Димитър Гогов заяви, че такова е било решението но собственика на газовата компания, тоест на държавата. Шефът на „Булгаргаз” каза още, че не е поставил подобни условия на столичната „Топлофикация”, тъй като по думите му тя сама се ограничава според подадените към „Булгаргаз” графици.

За по-малко от 20 дни столичното парно е превело над 30 млн. лв. от 60 млн. лв., които дължи на „Булгаргаз”, подчерта Димитър Гогов. По думите му към този момент няма опасност газовата компания да спре подаването но синьо гориво към софийското дружество. Гогов не пожела да отговори на въпроса кога ще бъде взето решение за топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас.