Брюксел предприема по-строги мерки срещу енергийните монополи
Брюксел предприема по-строги мерки срещу енергийните монополи / netinfo

Нова промяна на директивите за електричеството и природния газ са обсъдили министрите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката на страните членки на Европейския съюз. Целта е още по-строги мерки срещу енергийните монополисти в Европейския съюз. Предложението на комисията е системните оператори не само да са юридически разделени от компаниите за производство или снабдяване, но и да не са тяхна собственост. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева, която участва в дискусията.

България обаче не е съгласна с предложението на Еврокомисията и настоява разделянето на преноса от производството в секторите електроенергия и природен газ да е само юридическо, като се засили контролът върху тези фирми. От началото на годината в България беше въведено подобно юридическо разделение, според което „Булгаргаз” учреди транзитно дружество „Булгартрансгаз”, а НЕК създаде дъщерното „Електроенергиен системен оператор”.

По думите на Галина Тошева няколко държави, сред които Франция, Германия, Австрия и Гърция споделят мнението, че юридическото разделяне със засилване на контрола върху системните оператори, ще изиграе същата роля както и предлаганото от Брюксел разделяне на собствеността. В началото на 2008 г. дискусията за още по-строги мерки срещу енергийните монополисти на равнище министри ще продължи. „Аз не считам, че е много подходящо да продадем точно една абсолютно монополна инфраструктура. Обикновено точно системните оператори остават държавна собственост”, обясни Тошева.

По думите й със създаването на енергиен холдинг и приватизацията на част от акциите му ще се постигне съответствие с изискванията на Европейската комисия. В началото на следващата година се очаква за обсъждане в Министерския съвет да бъде внесен доклад с финансовите разчети на енергийното министерство за създаване на холдинга.