Борисов помоли за отпускането на 1,5 млрд. от еврофондовете
Борисов помоли за отпускането на 1,5 млрд. от еврофондовете / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Бойко Борисов е помолил председателят на Европейската народна партия Вилфред Мартенс, да лобира в европейските институции за отпускането на България на 1,5 млрд. евро за ремонт на пътища. Мартенс е председател на партията с най-много депутатски места в Европейския парламент.

Според Борисов по-голямата част от асфалтовата настилка в България е на 30 години. Мартенс, който представи своя книга в София, увери, че Европейската народна партия продължава да подкрепя ГЕРБ. На срещата за първи път публично след фиаското около кандидатстването за европейски комисар се появи и Румяна Желева. Тя отказа да разговаря с журналисти.

Борисов помоли за отпускането на 15 млрд от еврофондовете
netinfo

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес увери, че ЕНП ще продължава да подкрепя и занапред премиера Бойко Борисов в борбата срещу престъпността и корупцията и се ангажира ЕНП да помогне за отпускането на изисканите от премиера средства за рехабилитация на пътища.

Самият Вилфрид Мартенс заяви, че „след осем години либерални и социалистически експерименти България има силно и надеждно правителство". Правителство, което е силно ангажирано в спечелването на доверието в европейските институции, заяви пред представянето на книгата си „Европа: Боря се и превъзмогвам" председателят на Европейската народна партия (ЕНП). Мартенс определи кабинета „Борисов" като кабинет, който е успял да наложи законодателството в борбата с организираната престъпност.

Той обяви, че в ЕНП твърдо подкрепят ГЕРБ и нямат критики към политиката, която прилага правителството на Борисов. Самият Мартенс призна, че не е очаквал ГЕРБ да постигнат полкова добри резултати, както и на европейските, така и след това на парламентарните избори, което им позволи да съставят самостоятелно правителство. Той отбеляза, че в условия на криза най-застрашените са фактори от първостепенно значение като сигурността и безопасността, което налага да се води битка срещу престъпността и корупцията.