Бизнесът иска да има представители в комисиите за оценка на европроекти
Бизнесът иска да има представители в комисиите за оценка на европроекти / netinfo

Проектите по ИСПА закъсняват с година – година и половина, което прави реална опасността да не бъде получено безвъзмездно финансиране. Другите две предприсъединителни програми – ФАР и САПАРД, бяха успешни, каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Данните показват, че по програма САПАРД, по която парите по мярка 2 бяха временно замразени, от старта на програма през 2001-ва година до края на 2007-ма са сключени 3509 договора на инвестиционна стойност 2,785 млрд. долара, като 53 процента от фирмите са изготвили сами проектите си,а останалите са ползвали външни консултанти.

За програма ФАР Камен Колев обясни: „Уговореният бюджет е 75 процента, изплатените договори са 80 процента. Като оценка на ФАР изключително полезна беше програмата с оглед създаване на този капацитет за усвояване вече на еврофондовете, това беше основната цел. Ние идентифицирахме в някои грантови схеми все пак някои недостатъци, някои проблеми, в смисъл на кандидатстване, на свързани лица”.

От Стопанската камара предложиха в комисиите, които оценяват европроектите, да има представители на деловите среди, като целта е да има по-голяма прозрачност.

Другото предложение е още преди да се разгледат проектите да се прави оценка на финансовия капацитет на фирмите.