Банките и клиентите заедно ще намерят начин да заобиколят данък лихва
Банките и клиентите заедно ще намерят начин да заобиколят данък лихва / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Банките и клиентите ще намерят начин да заобиколят облагането на лихвите по депозити
58040
Банките и клиентите ще намерят начин да заобиколят облагането на лихвите по депозити
  • Банките и клиентите ще намерят начин да заобиколят облагането на лихвите по депозити

Банките и клиентите заедно ще намерят начин да заобиколят облагането на лихвите по депозити, заяви в пред Дарик икономистът Георги Чернев. По думите му, ако в закона се остави "вратичка" за необлагане на детските и безсрочните влогове, е възможно част от продуктите в банковата система "да се скрият" под това име, за да могат банките да задържат интереса на клиентите си.

От своя страна банковият експерт Десислава Николова беше категорична, че законовите промени няма да доведат до отлив на интерес към депозитите и трудно биха променили традиционните нагласи на клиентите, тъй като в момента спестяването в банка остава най-добрата инвестиция.

Според Десислава Николова ето какво би станало, ако вместо да държим парите си в банка, започнем да ги събираме за трета пенсия - една от малкото необлагаеми алтернативи за инвестиция: "Сума от 10 000 лева. В първия случай правим двугодишен депозит, средноаритметичната лихва за лева е 5,5%, след 2 г., приспадайки данъка, нетният доход ще е 990 лева. В същото време средноаритметичната доходност от доброволно пенсионни осигуряване е 3,8%, при двугодишна доходност. Така се получава една разлика от 230 лева в полза на депозитите. Въпреки данъчното облагане върху лихвите по депозити, все още няма такъв стимул за хората - да се обръщат към тази инвестиция. Тук величините са средни. Това означава, че има фондове, които предлагат по-изгоден вариант, по-добра доходност. Като средни данни - не мисля, че това ще доведе до такъв отлив на депозити от банковия сектор".