Австрийски инвеститор отказва да спазва законите ни
Австрийски инвеститор отказва да спазва законите ни / netinfo
EVN България няма да изпълни решението на Комисията за защита от дискриминация, според което до 2 дни трябва да захрани с ток всички домакинства в кв. ”Столипиново”, които нямат задължения. Компанията, която е собственик на Енергото в Югоизточна България и предстои да вземе и пловдивската Топлофикация, е обжалвала в съда, но Законът за защита от дискриминация е категоричен, че това не спира предварителното изпълнение на предписанията и санкциите.

Захранването на редовните платци в “Столипиново” бе разпоредено с Постановление на Комисията за защита от дискриминация, която призна EVN България за виновна в неравноправно третиране на абонати по етнически признак. Включването на тока на 52 семейства, които си плащат сметките, трябваше да стане в едномесечен срок, който изтича утре.

Вместо това председателят на Управителният съвет на електроразпределителната компания Щефан Шишковиц заяви, че нито той, нито останалите членове на ръководството, ще платят персоналните глоби от по 2000 лв., наложени от антидискриминационния орган.

Подобно поведение е откровена демонстрация на злоупотреба с монопол и отказ на един чуждестранен инвеститор да спазва българските закони, коментира пред Дарик адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за правна евроинтеграция и защита правата на човека, която сезира Комисията. Оттам ще проучат възможността да сезират прокуратурата за злоупотреба с власт и за превишаване на правата от страна на ръководството на EVN.

Шишковиц мотивира отказа си да изпълни постановлението в законовия срок с това, че компанията го е обжалвала в съда, където ще представи генерален план за инвестиции в мрежата и в електромерните табла в “Столипиново”. Той ще започне да се реализира през втората половина на тази година като вече са закупени близо 4000 електромера с дистанционно отчитане, които освен че ще индивидуализират консумацията в гетото, ще позволят и контрол върху нея.

От EVN заявиха, че до месец очакват окончателно финализиране на сделката за покупката на 100% от “Топлофикация Пловдив” и признаха за принципен интерес към ВиК-Пловдив и други водоснабдителни дружества в Югоизточна България при евентуалната им приватизация.