Авиоидустрията страда от забавяне в ръста на пътниците
Авиоидустрията страда от забавяне в ръста на пътниците / netinfo

Световният авиобизнес страда от 3,8 процента спад в ръста на пътниците през юни тази година в сравнение със същия месец на миналата година, като това е най-ниското ниво от 2003 година насам, показват данните на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). При товарните превози спадът е с 0,8 на сто през юни на годишна база. Заетите маста в пътническите самолети са 77,6 процента, с 1,2 на сто по-малко в сравнение с регистрираното през юни 2007 година ниво от 78,8 процента.

„Турболентността в глобалната икономика е показан с 0,8 на сто спад при товарните превози, а въпреки че при пътническите превози е регистриран ръст от 3,8 процента, това е най ниското ниво от 2003 година насам. С понижаващо се потребителско и бизнес доверие и повишаващи се цени на горивата ситуацията ще се влоши”, прогнозира изпълнителният директор на ИАТА Джовани Бисинани.

„Авиационният сектор е в беда. Загубите биха могли да достигнат 6,1 млрд. долара, което е доста над загубите от 5,6 млрд. долара през 2007 година. Намаляващото търсене и увеличаващите се разходи променят индустрията”, допълни Бисинани.