/ Gulliver/Getty Images
Производителят на електрически автомобили Тесла изненада инвеститорите с печалба за третото тримесечие на 2019 г., пише Ройтерс.

Обявените данни доведоха до бум на акциите на компанията на Илон Мъск, които се повишиха с 21% до стойност от 307,12 долара за един дял. Това е първият случай, в който акциите на Тесла минават над границата от 300 долара от повече от 7 месеца.

Тесла обяви печалба от 1,86 долара на акция, което е значително по-добър резултат от очакваният на експертите, които бяха прогнозирали загуба от 0,46 долара на акция за тримесечието.
 
Въпреки това анализатори на пазарите предупреждават, че компанията все още не е доказала, че е способна да запази стабилно представяне.

Тесла имаше подобен скок на стойността на акциите и преди около година, когато беше отбелязан ръст от 31%.

„Уолстрийт джърнъл“: ФБР разследва Tesla за измами

Но през цялата 2019 г. досега стойността на дяловете падаше в резултат на въпроси дали компанията се управлява правилно, дали може да се бори срещу много по-добре развитите фирми в автоиндустрията и дали търсенето на ключовия Модел 3 всъщност е достатъчно голямо.

Сега Тесла твърди, че произвеждат Модел 3 много по-ефективно и очакват новият им SUV, наречен Модел Y, който ще се произвежда в Шанхай, да носи по-големи печалби за всяка продадена кола.