АЕЦ „Козлодуй” направи уточнение за обществените поръчки
АЕЦ „Козлодуй” направи уточнение за обществените поръчки / netinfo


Във връзка с тиражирани в медийното пространство твърдения, че в енергетиката, в частност и в АЕЦ „Козлодуй”, не се прилагат стриктно изискванията на Закона за обществените поръчки, ръководството на АЕЦ заяви:
„АЕЦ Козлодуй” ЕАД в качеството си на възложител по Закона за обществените поръчки възлага обществени поръчки чрез процедурите, изброени в чл. 16 от ЗОП и чл. 3, ал. 1 от Наредба за възлагане на малки обществени поръчки. Като секторен възложител, ЗОП предвижда да се възлагат „обществени поръчки чрез открита процедура, ограничена процедура и процедура на договаряне с обявление, винаги, когато не са налице условията за провеждане на процедура на договаряне без обявление”.
АЕЦ "Козлодуй” ЕАД провежда предимно процедури на договаряне с обявление, в които могат да вземат участие всички желаещи фирми. Тези процедури дават възможност чрез преговори да се постигат най-добрите условия за АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, като се спазват принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеността и недопускане на дискриминация.

За 2006 г. АЕЦ „Козлодуй” ЕАД има проведени 184 процедури, които са приключили със сключени договори за около 96,4 млн. лв. (договорите в долари и евро са преизчислени в лева). От тях 139 процедури (75,5%) на стойност 76,3 млн. лв. (79,1%) са проведени като „договаряне с обявление”, което означава, че в тях са могли да вземат участие неограничен брой фирми. Останалите 45 договори (24,5%) на стойност 20,1 млн. лв. (20,9%) са сключени след процедура на договаряне без обявление и договаряне с покана.
За АЕЦ това са основно доставките за системите, важни за безопасността, за които съгласно нормативните изисквания на регулиращия орган могат да се влагат само оригинални резервни части и оборудване, произведени от производителя на самото оборудване.

Причините за провеждане на всяка такава процедура са изложени в мотивите на възложителя в решенията за откриване на процедури, които са публична информация и всички заинтересовани могат да ги открият в регистъра по обществени поръчки, уточняват от пресцентъра на АЕЦ ”Козлодуй”.