АЕЦ Козлодуй – акцент на енергийна конференция в ЕП
АЕЦ Козлодуй – акцент на енергийна конференция в ЕП / netinfo

Затворените блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" се оказаха в центъра на дискусиите на конференция в Европейския парламент на тема: "Нарастващо енергийно търсене и растящи цени на енергията в Югоизточна Европа - интегрирани решения".

В конференцията участват българският министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, депутати в Европарламента, сред тях български евродепутати от всички политически групи, представители на Европейската комисия, дипломати, генералният директор на Европейски форум за атомна енергия /Форатом/ Сантяго Сан Антонио, учени.

Тон на разискванията даде председателстващият конференцията Джефри ван Орден - британски евродепутат от Европейската народна партия и бивш докладчик за България в Европарламента.

Ядреният аспект неминуемо ще заеме важна част в нашите разисквания. Този аспект е от сериозно значение за България след затварянето на блокове на АЕЦ "Козлодуй", като проблемът тук бе създаден от самия ЕС, без особено ясни и защитими доводи, каза той.

В изказването си министър Румен Овчаров се спря на последните решения на Европейския съвет, както и на предложенията на Европейската комисия в областта на енергетиката.

Овчаров очерта негативните последствия от затварянето на двата блока както за България, така и за страните от региона, особено в Западните Балкани. Като посочи, че България няма да приеме да се спекулира с въпроса за сигурността на АЕЦ "Козлодуй", той подчерта, че страната ни не смята да иска преразглеждане на Договора за членството й в ЕС в частта на затваряне на двата реактора.

Същевременно България ще настоява въпросът за АЕЦ "Козлодуй" да продължава да се дискутира и да се търсят възможности за решения от свързаните с него проблеми.