24-часова стачка сковава Гърция
24-часова стачка сковава Гърция / netinfo

Двадесет и четиричасова общонационална стачка започва в Гърция, предават гръцките медии. Това е втората от седмица насам протестна проява, като тя ще засегне всички сектори на икономическия и социалния живот в страната и вероятно ще парализара транспорта.

Протестите в страната са насочени срещу предложените от правителството реформи в пенсионно-осигурителната система и по-специално срещу обединяването на осигурителните фондове.

В днешната стачка ще участват журналисти, адвокати, лекари, инженери, фармацевти, съдия-изпълнители и нотариуси. През целия ден частните и държавни медии няма да излъчват новини, няма да работят училища, банки, данъчни служби, министерства, а медицинският персонал в болниците ще лекува само спешните случаи.

Промените, предложени от кабинета, предвиждат преждевременно пенсиониране на жените, преразглеждане на списъка с професиите, изискващи тежък и вреден труд, обединяване на осигурителните фондове, актуализиране на инвалидните пенсии и въвеждане на стимули за оставане на работа.