13 ВУЗ-а развиват електронно дистанционно обучение с европари
13 ВУЗ-а развиват електронно дистанционно обучение с европари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
13 ВУЗ-а развиват електронно дистанционно обучение с европари
58416
13 ВУЗ-а развиват електронно дистанционно обучение с европари
  • 13 ВУЗ-а развиват електронно дистанционно обучение с европари

Ректорите на 13 университета получиха договори за финансиране на проекти за развитие на електронното дистанционно обучение чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". На церемония в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Сергей Игнатов връчиха договорите на обща стойност над 10 милиона лева. Министър Игнатов припомни, че през тази година са осигурени над 20 милиона лева европейски пари за студентски стипендии. Просветният министър подчерта и ролята на държавата за гарантиране на студентските кредити с преференциална лихва, като от 2010-та година досега са отпуснати над 9000 кредита на обща стойност от около 32 милиона лева. По време на церемонията ръководството на Софийския университет получи договори за финансиране на 5 проекта, а Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" получи договор на стойностнад 530 хиляди лева.

Ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски" проф. Иван Илчев благодари на експертите от министерството за положените усилия и си пожела и в бъдеще да работят съвместно, за да се постигнат по-добри резултати. „Ние съвсем не сме идеални. Имаме си много кривици, трудно правим проектите. Искам да поздравя колегите от министерството за работата, която са положили. С тях също имаме проблеми, те също имат кривици. Дай боже, заедно да работим, за да можем да постигнем по-добри резултати за България", каза проф. Илчев.

Ректорът на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" професор Петър Колев каза, че ВУЗ-ът за втори път печели проект. По думите му средствата по настоящия договор са достатъчни, за да се повиши качеството на транспортното обучение в България. Той призова да се прави разлика между железопътен транспорт и БДЖ, тъй като висшето училище подготвя кадри и за „Метрополитен", и за другите превозвачи, а негативният имидж на държавната компания влияе върху работата на висшето училище.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в 21 век електронното дистанционно обучение е едно от модерните и много важно за младите хора средство за обучение, което пести време и пари. Той призова за мобилизация за усвояване на средствата, предвидени за подобни проекти, които веднага биха се усетили от студентите.