10 % става данъкът върху социалните разходи
10 % става данъкът върху социалните разходи / netinfo

Социалните и представителните разходи на фирмите ще се облагат с данък от 10 процента. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене текстове от новия закон за корпоративното подоходно облагане, който ще влезе в сила от началото на следващата година.

С 10 на сто ще се облагат и разходите по поддръжката на автомобилите, с които се извършва управленска дейност. До края на тази година различните групи разходи ще продължат да се облагат с данък в размер от 12 до 15 на сто в зависимост от техния вид.

С данък при източника в размер на 7 процента ще се облагат дивидентите и ликвидационните дялове, разпределени от български предприятия в полза на чуждестранни.

Данък печалба изцяло ще се преотстъпва на фирми, които са членове на представителните организации на и за хората с увреждания и в които на робата е нает такъв персонал.

Преотстъпване на корпоративния данък ще има и за фирми, които инвестират в общини с висока безработица. С данък върху приходите от 3 процента ще се облагат бюджетните предприятия, а тази върху приходите на общините – с 2 на сто, реши още парламентът.

Депутатите завишиха глобите за организаторите на хазартни игри, които не изпълняват задължението си да водят ежедневен и ежемесечен отчет. При първо нарушение санкцията ще е в размер от 2000 до 10 000 лева, а при повторно – от 4000 до 20 000 лева.