В България не е имало и няма бази на муджахидини
В България не е имало и няма бази на муджахидини / снимкa: БГНЕС
В България не е имало и няма бази на муджахидини
28497
В България не е имало и няма бази на муджахидини
  • В България не е имало и няма бази на муджахидини

В България не е имало и няма бази на ислямски фундаменталисти и муджахидини, които са се готвили от българска територия за прехвърляне към Босна и Херцеговина или други балкански страни. Това заяви експертът по сигурността и борбата срещу тероризма Славчо Велков по повод вчерашните твърдения на Сретен Йосич на поредното съдебно заседание срещу него в Белградския окръжен съд, че през 1993-1994 г. сръбското държавно ръководство му възложило да намери базите на муджахидините в България, където те се подготвяли за прехвърляне и водене на бойни действия в Босна и Херцеговина. От средата на 90-те години обаче има много регистрирани опити за проникване на емисари на Ал Кайда в Косово, както и в Босна и Херцеговина, и то не само в престъпните кръгове на тези страни. Дори се твърди за посещение на самия Осама бин Ладен в средата на 90-те години в Албания и Косово и негови срещи с тогавашния ръководител на специалните служби на Албания Казим Деде за уточняване на общи действия на радикална ислямистка основа, сочи Славчо Велков.

Ето какво още разказва експертът по антитероризъм: 

Г-н Велков, пред Белградския окръжен съд Сретен Йосич обяви вчера, че през 1993-1994 година сръбското държавно ръководство му е възложило да дойде в България и да намери къде са базите на муджахидините, които са се обучавали тук, за да се прехвърлят към Босна и Херцеговина и да се бият там. Вие, имате ли сведения имало ли е в България такива бази и какво е положението с подобен род ислямски фундаменталисти в нашата страна? 

Като начало искам да ви кажа, че се отнасям с усмивка към това, което чувам от вас и това, което е обявил Сретен Йосич пред съда в Белград, тъй като това не е първият опит на Сретен Йосич, като част от защитната му теза е и реакция да се обявява за такъв, какъвто не е бил. Нека погледнем реално нещата. Първо, 1993-1994 година кое е Сретен Йосич, какъв е тогава и по какви причини сръбското държавно ръководство му е възлагало да разузнава за наличие на бази на муджахидини у нас. Така че това, което казва Сретен Йосич, бих го определил като дрън-дрън. Той преди известно време, с цел да облекчи положението си и да се представи не като мафиот и убиец, а като защитник на някаква кауза, беше обявил, че в България едва ли не е работил под прикритие, че българското разузнаване му е осигурило чадър, че лично Бойко Борисов го е покровителствал и т.н. Това са абсолютни глупости. Аз смятам, че българските власти по отношение на него постъпиха, така като повеляват международните норми и реализацията по него беше успешна. По отношение на другото мога да ви кажа, че засега няма такива данни и че не е имало съществуване на бази на ислямски фундаменталисти, които са се готвели едва ли не в лагери и след това са преминавали през Сърбия и след това са отивали да се бият в други райони. Според мен това е нелепо и не бива да му придаваме особено значение.

Къде в балканските страни все пак са залавяни и са хващан, и се наблюдават такива  групи на муджахидини?

Има достатъчно данни от средата на 90-те години за опити за проникване на мисионери, емисари на Ал Кайда в района на Косово, твърде възможно и в Босна, и за установяване на връзки с местни структури, включително и на ниво извън престъпните кръгове. Това е съвсем нормално, тъй като е известно, че в района на Косово, част от терористичната дейност по онова време се базираше в известен смисъл и на ислямския радикализъм. Има установени контакти, дори се твърди за посещение на Осама бин Ладен в средата на 90-те години. Това са неща, които трудно могат да бъдат доказани. 

Къде се твърди, че Осама бин Ладен може би е посещавал балкански район, в коя страна?

Това е по информация на авторитетни медии, ваши колеги от Сърбия, които се считат близки до официалните власти, това, разбира се,       не може да се оспорва, че ислямският фактор все още играе там, в тези райони определяща роля. В Сърбия се твърди, че Осама бин Ладен е посещавал Албания и Косово и се е срещал дори с тогавашния ръководител на специалните служби на Албания Казим Деде за уточняване на общи действия на радикална ислямистка основа. Трябва добре да знаем, че действията на така наречените албански терористични групи на територията на Косово, на част от територията на Македония във всички случаи бяха базирани и на радикалния ислям.

В този смисъл - как да повярваме, че България е останала остров и се е опазила от този радикален ислям. Има ли опити за проникване в нашата страна на такива ядки?

На мен не ми е известно, но дейността на радикални идеи и организации, дори в зародиш у нас е под контрол. Освен това при нас няма такива условия за развитие на радикализъм, както в съседните ни райони, където в определени моменти те бяха в състояние на война.

Г-н Велков, какво значи понятието муджахидини? Според някои определения се сочи, че това е смесица между радикален ислям и комунизъм?

Муджахидини произлиза от думата муджахат, което означава боец, който участва в някакви бойни действия и който се бори за защита на някаква кауза. Нищо друго не може да се търси в корена на думата и в нейните производни. Трябва добре да знаем, че това понятие придоби популярност по време на Съветско-Афганистанската война през 1979-1989 година. Муджахидините тогава бяха олицетворение на организации и хора, които воюваха срещу съветската окупация. Не е тайна, че техните организации бяха подкрепяни от тогавашния западен свят и преди всичко от САЩ като противовес на съветската инвазия и на съветските интереси. Тогава в района на Централна Азия. Това са муджахидините. Може муджахидините да принадлежат към групи, организации, които изповядват и практикуват радикалните идеи на исляма, но това не е определящо за думата, както талибан не означава радикалист или радикален ислямист. Талибан означава ученик, така и муджахидин не означава това, което вие ме питате.

Къде са централните бази на муджахидините, в Афганистан ли продължават да бъдат или са изнесени някъде?

Понятието муджахидини вече има  условие и характер и никъде не се говори за групи и организации на муджахидини, а има такива организации, които съдържат в името си муджахет, тоест бойци, но се приема като понятие на организации и хора, които воюват по партизански способи. Знае се добре, че в днешно време това е територията на Афганистан, част от територията на Пакистан. 

Ако се върнем назад в годините пред 1989 година, включително и за България има сериозни документи и че е имало лагери за обучение на палестински групировки. Каква е картинката по това време, какво са правели палестинците, тук ли сме ги обучавали на партизанска война?

Тук в България по време на социализма са приемали за обучение чужденци, включително и от Близкия Изток, включително и палестинци в нашите военни и специализирани заведения. Част от тези хора са на водещи позиции в техните държави. Имаше такива и от Африка, от Близкия Изток. В никакъв случай не може да се каже, че тук е имало лагери за подготовка на партизанска война на хора, които са воювали в районите, от където са. Ние можеше да се учим от онова, което те можеха в онова време. Така че, ако ние сме обучавали някой, сме го обучавали официално по силата на спогодби, макар и неофициало обявявани, но това е било официална държавна политика и аз не бих упрекнал никого в това, още повече, че сега се оказа, че всички, които са се обучавали тук, получили са своето военно и специализирано образование, са станали добри специалисти.

Какво представлява терористичната организация на Абу Нидал? По дефиниция се твърди, че това е ляво екстремистка група.

Искам да ви кажа, че аз имам лични впечатления от тази организация. Тя отдавна почти не съществува. Носи името на нейния създател Абу Нидал. Това са така наречените революционери от Ал Фатах, едно крило, което се отцепи много отдавна, още когато Ясер Арафат обяви, че е против радикалните действия за постигане на целта на Фатах и ООП. Тя се превърна в една от най-опасните терористични групи в Близкия Изток, но за онова време. Те бяха повлияни от леви идеи, платформата им беше расистка. Наричаха себе си революционери-расисти. Бяха малко на брой, но ефикасни. Синът на Абу Нидал също беше в тези групи. Той продължи дейността му. Самият Абу Нидал загина при загадъчни обстоятелства в Ирак през 2002 година. Сега организацията почти не съществува. Съкратеното й наименование е ОАН.

Колко пъти е идвал в България Абу Нидал?

Няма информация Абу Нидал да е идвал в България.

Други групировки преди 1989-та, за които се твърди, че са имали позиции в България, това е така нареченият Черен септември на Абу Аяд.

Черния септември е една организация, която вследствие на онези вътрешни противоречия, които съществуваха тогава в основните палестински групировки в ООП, но всичко това е минало. Черният септември е една група, която получава името си през 1970 година в Йордания, когато йорданският крал нарежда отрядите на Фатах да бъде приложена спрямо тях сила и да бъдат изведени извън територията на страната. Тогава няколко апенински отряди участват срещу отряди на Фатах, йорданската армия. Нанасят им решително поражение, загиват много хора. В чест на тези загинали се появява организацията Черният септември. 10 години по-късно тя взе участие в големия терористичен акт на Олимпиадата в Мюнхен, когато беше отвлечена част от израелската спортна делегация, когато загинаха и заложниците, и похитителите. Така че всичко това, което цитирате, е минало. Там премина и своя терористичен стаж и терориста на века Карлос Чакала.

Къде е преминал?

В тези палестински организации - в ООП, в Черния септември. Трябва добре да знаем, че в сегашният момент тези организации отдавна са се очистили от подобни минало. Тяхната дейност е преди всичко политическа, те са политически партии. Демократичният фронт за освобождение на Палестина, Народният фронт за освобождение на Палестина са съюзници на Фатах в управлението на страната и тяхната политика е насочена към мирно решаване на процеса в Близкия Изток.