Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики
Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики
26148
Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики
  • Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики

Десетки хиляди са античните предмети, които годишно се изнасят от България. Сред тях са ценни монети, старинни фигурки, златни и сребърни украшения за десетки хиляди левове. Вместо да стоят по витрините на родните музеи, тези предмети често се озовават в касите на антиквари в Германия, Италия, Австрия или в сейфовете на японска банка. Така държавата ни губи националното си историческо наследство, а иманяри и трафиканти стават милионери. Същите тези хора наемат големи площи до археологически обекти и разкопават с багери, като по този начин нанасят щети върху антични предмети. Докато всичко това се случва, описването на антиките е затруднено, дори на тези, които се съхраняват в музеи и църкви. Безнаказани остават и кражбите на цели колекции, тъй като родните власти не могат да докажат, че произходът им е български.

Монетното съкровище от село Режанци, което беше спасено от ръцете на крадци, беше представено в Националния исторически музей. Съкровището съдържа повече от 6000 златни и сребърни монети, част от които са били претопени от златари и иманяри и превърнати в златни украшения. Монетите са от времето на македонските царе Филип и Александър III и са изключително ценни.

Около 10 са престъпните групи у нас, които се занимават с трафик на антични предмети за чужбина. Експерти от полицията обясниха за Дарик, че най-често групите се оглавяват от хора с историческо или археологическо образование, а често това са и преподаватели в родни висши учебни заведения. Начело на престъпните организации стоят и хора, които преди време са били в редовете на някои от престъпните групировки. Това са и хората, които най-често инвестират в дейността на така наречените иманяри и антиквари, а след това чрез сложни канали уреждат безпрепятствения трафик на антиките до аукциони в чужбина.

Въпреки усилията на българските власти още през 1969 година част от Режанското съкровище е било продадено на частен аукцион в Ню Йорк.

Велико Търново е център на един от най-големите за страната ни нелегални аукциони на дребни предмети. Говори се, че на сбирките идват антиквари от цялата страна, а понякога и от чужбина. На тези срещи официално се обменя информация за новостите в този вид бизнес, но целта на тези събирания са търговете. Очевидци разказаха, че на подобен търг преди време се е продавала древногръцка монета, наричана "електрон", смесица от сребро и злато. В момента от нея в света има само няколко десетки броя. Цената й достига няколко хиляди евро, а музеи и антиквариати от Запада дават огромни суми, за да я притежават. Според информация на Дарик в България има само две подобни монети - едната е в антикварен магазин във Варна, а другата е в частна колекция на наследниците на известен български възрожденец.

Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики
netinfo

След като се сдобият с достатъчно скъпи предмети, престъпните групи започват да действат по осигуряване на трафика им в чужбина. Полицаи твърдят, че каналите за износ са два - най-големият, който минава през летище София и в него участват и митничари, и гранични полицаи, и канал през Дунав мост с влак, който е един от най-добре разработените, през него минават стотици антики, скрити в двойни дъна на куфари или в гуми на автомобили. От МВР разказаха пред Дарик, че в последните няколко месеца е затихнал един друг начин за износ - чрез колетни пратки, тъй като рискът бил много голям.

През последните няколко години се наблюдава масово нахлуване на чужденци, които се занимават със закупуване на антики, разказват пред Дарик антиквари. Някои от тези чужденци разбират от антики, но повечето купуват на килограм, без да разбират от история, археология или нумизматика, което улеснявало пласирането на фалшиви монети и други предмети от древността. Такива фалшиви антикварни произведения могат да се срещнат най-често в България, като се произвеждат най-често в работилници във Врачанско, а след това се пласират на различни места в страната, след това фалшификатите отиват в аукционите на запад, където експерти ги разпознават, а загубата остава единствено за купувача.

Често групите, които разпространяват фалшиви антики и се занимават с трафик, са едни и същи. Така дейността е монополизирана от години и трудно се допускат нови играчи. Престъпните организации работят с техника за стотици хиляди долари.

Преподаватели от родни вузове били замесени в трафика на антики
netinfo

Мнението на зам.-директора на Националния исторически музей Иван Христов и на гл. секретар на МВР Калин Георгиев за трафика на антики, колекционерите и аукционите чуйте в аудио файла