Отказ от правосъдие праща България на съд в Страсбург
Отказ от правосъдие праща България на съд в Страсбург / снимка: Sofia Photo Agency

Бизнесмен ще заведе поредното дело срещу страната ни в Страсбург заради отказ от правосъдие. Близо 5 години казусът на Пламен Балев и бившето шивашко предприятие "Лиляна Димитрова" в София продължава да виси с неизяснен край. Ако българските власти, съд и прокуратура, не вземат спешни мерки, за да решат проблема, страната ни е заплашена от сериозни финансови санкции. Само първото от делата срещу България е за около 60 млн. евро. Срещу главния прокурор Борис Велчев има подаден от доста време сигнал в прокуратурата на германския град Гера. Сигнали по случая са били подадени до бившия премиер Сергей Станишев и Петко Сертов, бивш председател на ДАНС. До момента реакция от държавните институции няма.

В дъното на всичко това стои спор за 3,2 млн. лева между две фирми - Лиди-Р с представител акционерът в предприятието Пламен Балев и ЖМБ-1 с президент Желязко Ботев. Спорът между двете фирми продължава вече 5 години. Изпълнителният директор на германското дружество "ЕсДи" Кристиан Бурциг, на което Пламен Балев прехвърля дела си, също подава жалба. Същият сигнал за престъпната схема според Балев е подаден и до Жак Баро, зам.-председател на Европейската комисия и отговорник за правосъдието, свободата и сигурността. В жалбата се посочва, че от германската фирма са възмутени от прокуратурата у нас и че в продължение на година по случая няма нито срокове за решаването му, нито надзор за действията на държавните служители, нито виновни. Сигналът е подаден и до бившия министър на правосъдието Миглена Тачева. От германското дружество твърдят, че имат основания да смятат, че българските съдии не се занимават с правосъдие. Те допълват, че в случая има злоупотреби, като смятат, че така не само не получават правосъдие, но и се пречи на опитите им да намерят такова в чужбина.

Казусът започва в края на 2004 година. Пламен Балев твърди, че с приватизацията на държавното дружество "Лиляна Димитрова" се натъква на множество престъпления, извършени от бившата държавна директорка на дружеството Ангелина Солакова-Рельовска. С фирмата и ЖМБ-1 АД са сключили споразумение, с което шивашката фирма се задължава да плати близо 3,2 милиона лева на ЖМБ-1 като обезщетения за периода, в който не са водени съдебни дела.

За покупката на "Лиляна Димитрова" Пламен Балев е платил около 200 хиляди лева в компенсаторни инструменти, плюс задълженията към Агенцията по държавни вземания, които са в размер на 600-700 хиляди лева. Според предварителните планове на бизнесмена - да се инвестира в сградите и помещенията, да се използват от германската компания за кухненско обзавеждане "Аипо". Оказва се обаче, че спорът тук е самата собственост на земята. Половината от сградите са реституирани с решение на ВКС от 2000 година на фирмата ЖМБ-1. Именно на тази база Желязко Ботев предявява и претенции към 19-те сгради на бившето дружество "Лиляна Димитрова". Президентът на Лиди-Р Пламен Балев смята обаче, че само една сграда трябва да бъде върната, тъй като останалите са построени след национализацията.

Бизнесменът Пламен Балев открито обвинява прокуратурата, че замита следите по случая и не си върши работата. Може би затова освен второто дело, заведено срещу държавата ни в Страсбург, германските адвокати на Лиди-Р вероятно ще поискат да заведат дело и срещу главния прокурор Борис Велчев заради бездействието според Балев на прокуратурата. Така страната ни отново ще влезе в любопитните световни хроники с прокуратура и главен прокурор, срещу които се водят дела.

"Нашият случай не е изключение от общата практика в България. Спокойно мога да заявя, че са извършени множество закононарушения, подкрепяни от най-високо ниво - от главен прокурор, бивш министър на правосъдието, бивш министър на вътрешните работи. Всичките подадени сигнали през тези 5 години са стопирани и са в задънена улица. Затова има второ заведено дело в Страсбург, делата ще набъбват срещу държавата, срещу съдебно решение, бяхме свидетели на отказ от правосъдие в република България. В един процес, в който доказахме, че община Слатина е издала документи с невярно съдържание, в който доказахме чрез прокурорско решение и чрез експертизи в съдебно заседание, че Желязко Ботев е фалшифицирал документи. На базата на тези неистински документи са издадени актовете за собственост, на базата на които по-късно съдът присъжда, по наше мнение незаконно, реституцията на един имот, в който Желязко Ботев не се явява дори и реститут. Станахме свидетели, въпреки неопровержимите доказателства, на влязлото в сила решение на община Слатина, доказаните с експертизи фалшифицирани подписи по редица документи от г-н Ботев, въпреки това съдът го оправда. Не знам какво трябва да се случи, за да докажем, че едни документи са нищожни", обясни Пламен Балев.

Той допълни, че заради бездействието на прокуратурата и главния прокурор, както те смятат, има подаден сигнал в прокуратурата на Германия за неговото разследване. "Може би ще бъде заведено дело заради това срещу него и в България. Вероятността е много голяма - от немските адвокати да бъде заведено дело срещу главния прокурор", допълни Балев.

Заради отказа на старите министри да вземат отношение по темата, акционерът в Лиди-Р изпраща писмо и до новите управляващи. "Изпратено е последно писмо. В държавата нещо се променя, стискаме палци това да стане. От немска страна е изпратено писмо за тези дела във връзка с тези дела за спогодба между двете държави, в противен случай ще бъде предизвикано арбитражно дело на базата на защита на инвестициите на чуждестранните граждани в България. По всички наши твърдения сме се постарали да набавим пълен набор от доказателства, за да улесним прокуратурата. Не ни става ясно защо, а и никой не ни обяснява, има ли повдигнати обвинения, на какъв етап са. Има над 10 жалби през различните години, бих запитал колко са необходими, за да получим смислен отговор. Последната ни жалба е от днешна дата, защото от 2 юни нямаме отговор какво става с единствената или с една от единствените преписки срещу бившата директорка за 3,2 млн. лева. До този момент нямаме отговор, пускаме втора жалба. Искам да попитам, след като прокуратурата се опита въпреки разследванията и доказаното, че директорката е укривала от информационния меморандум, не е осчетоводила балансите на дружеството тази сума, подвела е държавата, попълнила е декларация с невярно съдържание, декларирайки достоверността на изнесеното от меморандума, опитвайки се да прехвърли голяма собственост от имоти и сгради срещу несъществуващи задължения... След като наказателното отделение на Софийски градски съд е отменило прокурорското постановление и е констатирало нарушение, след като в 7-дневния срок нито потърпевшата Рельовска, нито градската прокуратура го е обжалвала това определение, какво повече трябва да се случи. Има две паралелни дела срещу нарушение на закона за несъстоятелност срещу дружеството на базата на това споразумение и нещата не са никак забавни", посочи Пламен Балев.

От Лиди-Р се опитват да намерят отговор на въпроси, които трябва да дадат от прокуратурата и съда. Извършено от нотариусът престъпление, издавайки актове на ЖМБ-1, стъпил в правата на част от реститутите, на базата на които са отнети от дружеството Лиди-Р АД. Издадени ли са на базата на фалшифицирани документи нотариалните актове? Нормално ли е нотариус да издава актове за едноетажна сграда, при наличието на триетажна? Дали в издаването на актовете са използвани документи с невярно съдържание, издадени от община Слатина? Укрити ли са, липсват ли учредителните преписки на горепосочения имот в община Слатина? След като липсват учредителните преписки, кои служители са издали документите с невярно съдържание, послужили за издаването на актовете? Защо в актовете е отразена квадратура от 2452 кв./м, при наличие на сграда от 5000 кв./м? Защо делото срещу вещите лица, дали невярна експертиза в прокуратурата, над 3,5 години още е на първа инстанция? Как се реституират сгради и земи на ЖМБ-1 при наличието на акт за национализация, нарочен баланс към момента на национализацията, разрешителни за строеж, узаконени архитектурни планове, счетоводни планове и много други документи, от които е видно, че сградите са строени от държавното дружество Лиди-Р, бившето "Лиляна Димитрова", след национализацията? Желязко Ботев фалшифицирал ли е документи, послужили за издаването на нотариални актове, елиминирал ли е по престъпен начин съдружници? Кога и защо бившата директорка е подписала споразумението на ЖМБ-1 и задължава дружеството Лиди-Р с 3,167 млн. лева? Може ли директорката да прехвърля вещни и правни права?

"Ние в България не търсим правосъдие. Благодарни сме, че сме в Европейския съюз, смятаме, че ще намерим правосъдие в Европа. Българската общественост трябва да си зададе въпрос какви хора са на върха на съдебната система", обяви Пламен Балев.

Така вече 5 години казусът на Лиди-Р е обвит в неяснота. От немското дружество ЕсДи, на което Балев е прехвърлил около 80% от дела си, все още чакат отговор от прокуратурата в Гера, Германия за сигнала срещу главния прокурор Борис Велчев, както и от Страсбург за двете дела, заведени срещу държавата ни.
За да бъдем коректни и към двете страни по казуса, обаче, потърсихме за коментар и ответника. Не успяхме да се свържем с Желязко Ботев от ЖМБ-1, но намерихме адвокат Анна Миленкова. Тя фигурира като пълномощник на Ботев по делото за иска за несъстоятелност на фирма Лиди-Р в СГС. Пред Дарик Миленкова заяви, че не иска да коментира подробности. В качеството си на експерт, който е гледал до момента доста подобни случаи, тя заяви обаче, че за нея фирма Лиди-Р е за обявяване на несъстоятелност.