Оня списък - първият разгром на разузнаването
Оня списък - първият разгром на разузнаването / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Оня списък - първият разгром на разузнаването
30621
Оня списък - първият разгром на разузнаването
  • Оня списък - първият разгром на разузнаването

Книгата "Оня списък - първият разгром на разузнаването" на разследващия журналист от Дарик Богдана Лазарова ще бъде представена тази вечер. Премиерата е в Гранд Хотел София.

В основата на изданието е т.нар. афера "Оня списък", която е една от знаковите за прехода в България. Става дума за списък, съдържащ 1300 имена на хора, изпратени под прикритие на дипломатическа работа в 79 посолства по целия свят. Документът беше предаден през 1992 г. от лидера на ДПС Ахмед Доган на посланика на Турция у нас.

Осветяването на агентите предизвика скандал в държавата, а материалите по делото за него дълго време бяха строго секретни. Едва през 2009 г. Богдана Лазарова получи правото да ги прочете. Какво пише в тях беше разкрито първо в предаването "Афера" по Дарик, а разследванията сега са събрани и в книга, посветена изцяло на "Оня списък".

За да разгадае аферата Богдана Лазарова изчита 13 огромни папки с документи били част от строго секретно следствено дело. Лично главният прокурор Борис Велчев си слага подписа под искането й за достъп до тези материали. 

Богдана Лазарова: "Оня списък" е поредната частичка от един пъзел, който се опитвам да наредя с много разследвания. Това е пъзелът на прехода в България. Как точно се е извършила трансформацията на пари, собственост и всичко останало, и каква е ролята на бившите служби, на Държавна сигурност в него? Хубаво или лошо, който и както да го оценява, "Оня списък" е факт от историята на България. 

В продължение на година Богдана пази в тайна разследването си, което малцина вярвали, че ще бъде успешно. Че чете около 5000 страници, посветени на "Оня списък" знаели само собственикът на Дарик Радосвет Радев и главният прокурор.

Богдана Лазарова: Цяло една година да не вярваш, че тази тайна беше опазена, защото, между нас казано, аз си се опасявах от някаква форма на политически натиск. Още повече, че главен герой на цялата тази работа е лидерът на ДПС Ахмед Доган. Слава Богу, това не се случи, чест му прави и на него, че не се опита да окаже натиск. Но така или иначе това мое разследване стана факт. Предизвикателството за мен беше да отсея от огромното море от политическо говорене, в което е удавена истината за този случай, чистите факти и да ги предоставя на хората. А хората са достатъчно умни, за да си направят изводите сами.