Наркопазарът в София останал без шеф
Наркопазарът в София останал без шеф / Sofia Photo Agency

В момента на наркопазара в София има вакуум и няма единен бос, съобщи пред Дарик началникът на СДВР комисар Валери Йорданов. Когато полицията удари някой от големите наркоразпространители в София, надолу по веригата настъпва вакуум и започва борба за нови територии и влияние, разказва Йорданов. По думите му това се случва и в момента на пазара на наркотици в столицата.

В последната година амфетамините и тревата са най-масово продаваните видове наркотици в София. Няма отделни банди, които се занимават само с продажбата на отделни видове дрога, смята още комисар Валери Йорданов. Най-проблемни в столицата остават кварталите „Люлин" и „Студентски град" заради голямата концентрация на хора. Има и увеличение на домовите и уличните кражби в София през последните месеци.

Ето какво още каза комисар Валери Йорданов:

Разглеждаме централната част на столицата и някои от крайните квартали на София, където набелязваме съответните мерки, съвместно с колегите от районните управления и институциите, които са на територията.

Преди време се заговори, че има бум на престъпленията в „Студентски град" и в „Люлин".

По принцип думата „бум", която се използва, означава, че е нямало или е била много ниска престъпността и изведнъж, по незнайни причини, се увеличава престъпността по всички линии, което е неточно, най-малкото - невярно. Това са райони, където се съсредоточава голяма част от населението или пък гостуващи в столицата. Имайте предвид, че „Люлин" като население е около 300 000 жители, където преобладават чисто битовите престъпления. А „Студентски град" освен център на университетското образование, там са съсредоточени и много заведения, които са за забавления и предимно млади хора не само от София, поне половината от посетителите в заведенията са жители на други градове.

Преди време ръководството на МВР си постави една доста амбициозна цел - да изчисти наркодилърите в районите около училищата.

За опазване здравето на подрастващото поколение са насочени не само усилията на служителите, които работят срещу наркоразпространението в столичната дирекция, а и в районите управления. Зачестиха срещите с обществени организации, с общината за противодействие на този вид престъпления и създаване на условия за недопускане на такъв вид дейност в тези райони - имам предвид училища, паркове, градинки.

Доста интересна схема - хвърлени обувки на тролейна жица - бил вариантът да се ориентират къде е дрогата... Ползват ли още такива номера наркодилърите в София?

Такъв белег, за който споменавате, може да бъде всяко нещо, което е нехарактерно за района, имам предвид нещо друго - кутии цигари или други. Това са белези, на които е обърнато внимание на патрулите за наблюдение в тези райони и за докладване. Хвърлената обувка е белег за наркоразпространение или място, където има наркотици. По-скоро е въпрос на култура.

Остава ли „Люлин" кварталът, най-проблемен по отношение на наркоразпространението?

Босове, които са от „Люлин", е силно казано. Пак казвам, това е население от около 300 000 души. Посочете ми друг град в България, който е с такова население и го сравнете с наркоразпространението в него. Има такива „примери" в това отношение и в другите райони. Там концентрацията в тази връзка е голяма заради броя население.

Говори се, че в момента на наркопазара в София няма единен бос и цари хаос. Вярно ли е това?

Във всички случаи, в които ударим големи наркоразпространители, т. нар. отговорници за определени територии, както ние основно сме ги разчертали, винаги настъпва лек смут сред тях, но това е нормално като реакция вследствие на задържането и съответно работата ни с прокуратурата и по-нататъшната за вкарване на тези дела в съда. Нормално е да има един вакуум, в който борбата за власт и за завземане на територии оказва влияние.

Тоест, да разбирам, че в момента на наркопазара в София има такъв вакуум и няма ясно изразен наркобос, както беше преди години.

Винаги ще има такива. След като работим и ги задържаме, значи винаги ще се получава вакуум.

Има ли ясно разпределение между отделните видове търговия с отделните видове наркотици?

Не, в тази насока няма. Това може да се разбира като източник за незаконни средства. Оттук натам всяко конкретно разпределение би било неточно.

Кой наркотик най-много се продава в момента в София, какво засичат вашите хора?

В последно време - тенденцията е около година - амфетамините като ниска себестойност на производство и съответно цена на пазара, и тревата, която е още от по-преди като по-масово използвана предимно от млади хора.

Домовите кражби, джепчийските кражби - там какво се случва? Има ли увеличение на подобни престъпления заради кризата, имаше една такава прогноза.

Да, има такова завишение, за което ние на базата на анализите си, сме взели мерки, а и вземаме за предотвратяване, пресичане на тези престъпления. Но не пропускаме и превенцията в този вид, тоест въобще да не се случва. За съжаление, струпването в София на лица с нисък социален статус от цялата страна оказва сериозно влияние и в тази насока работим за подкрепа и от областните дирекции, където непрекъснато обменяме информация за това, което прилагат на територията на София. Нашите сили също са мобилизирани.

Много се заговори за това, че в София през нощта на определени места стават състезания с коли, т. нар. незаконни родеота.

В зоните за видеонаблюдение просто не се случват такива неща. На другите, където имаме сигнали, реагираме или предварително вземаме разстановки за недопускане, но не мога да кажа, че не се случват. Тук по този въпрос имаме изключително много сигнали от граждани, които подават информация и отново вземаме мерки, реагираме. Надяваме се и за развитие на видеонаблюдението и в по-крайните квартали. Имаме предварителни разговори с част от общинските кметове по места, с началниците на районни управления в тази насока, надявам се да го направим в по-кратки срокове. Имайки предвид кризата, естествено, че ще бъде поетапно, но работим и в тази насока.