Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас
Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас / Sofia Photo Agency
Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас
34848
Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас
  • Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас

Над един милиард лева годишно отиват в залагания на черно тото у нас, съобщи пред Дарик Явор Колев от ГДБОП. За 2008 година парите, заложени в интернет сайтове, са около 1,2 млрд. лева, а за 2009 - около 1,5 млрд. лева. За 2010 година се очаква рекордни суми да влязат в незаконните залагания, разказа пред Дарик експертът по киберпрестъпления в ГДБОП. Няма нива в йерархията на футбола у нас, които да са предпазени от евентуални проверки на ГДБОП за черно тото, съобщи още Явор Колев и добави: „Знам, че когато се получи сигнал с конкретна информация, той внимателно се проверява както от правоохранителните органи в лицето на ГДБОП, така и от правоприлагащите от страна на прокуратурата. През 2008 година 1,2 милиарда лева са изтекли в такива сайтове, в офшорни зони, което означава, че 150 милиона лева не са постъпили в бюджета на страната като данъци само от България. За тази година се очаква още по-голям ръст".

Явор Колев обясни, че при операциите на ГДБОП са засичани схеми на черно тото в различни краища на страната. Най-често при акциите на антимафиотите се разбиват и рекетьорски групи, които се занимават със събиране на парите от длъжниците. Те често са свързани и с бившите силови групировки.

Ето какво още каза Колев пред Дарик:

Трябва да изясним понятието "черно тото" и какво разбираме под него. Знаете, че са много популярни сайтовете за залагания, които в момента попълват българското интернет пространство, а и не само - и в рекламни банери на такива сайтове се намират почти всички български спортни сайтове, и не само на спортни, в телевизионни реклами и в реклами в печатните медии. Това са интернет сайтове, които нямат разрешение за опериране на българска територия и в българското интернет пространство, което означава, че тяхната дейност е незаконна. Залаганията, които се извършват, по данни на Комисията по хазарта и Министерство и финансите: през 2008 г. 1 млрд. и 200 хил. лева са изтекли в такива сайтове в офшорни зони, което значи, че около 150 млн. лева не са постъпили в бюджета на страната като данъци. Само в България 1 млрд. и 500 хил. са за 2009 г., а за тази година се очаква още по-голям ръст, като разбира се тази година щетите за икономиката и за данъчната система се изчисляват към приблизително 190-200 млн., което говори, че това е много сериозен проблем, който се надявам с приемането на закона за хазарта да се разреши и тези дружества, които искат да оперират на територията на страната, да се регистрират по съответния законов ред и да бъдат изрядни данъкоплатци спрямо нашата данъчна система. Това е единият аспект на черното тото. Друг аспект на черното тото - това са незаконните залагания. Знаете, че през последните една-две години ние много активно противодействаме на такива организирани престъпни групи от Гоцеделчевско, на територията на цялата страна. Задържани са много хора, задържано е имущество - движимо и недвижимо, парични средства, използвани от тези престъпни групи. Имахме наскоро реализация именно на такава група, която чрез изнудване и чрез физическа разправа с лица, които залагат и взимат заеми от тези престъпни групи впоследствие изпадат в зависимост от организираната престъпност и постепенно предават цялото си налично движимо и недвижимо имущество, като, разбира се, се прибягва и до физическо насилие от страна на организираната престъпност в този случай. Това са основните аспекти на черното тото или незаконния хазарт, ако бъдем по-коректни, спрямо трактовките и разпоредбите на законите. ГДБОП много активно работи в тази насока ежедневно и има и резултати. Считам, че могат да се правят и още много по-активно да работим, разбира се, сме набелязали мерки да ограничим съвместно с Комисията по хазарта и другите държавни органи възможностите за нарушаване на закона за хазарта и съвместно с прокуратурата да реализираме такива организирани престъпни групи, които работят в този черен сектор на икономиката.

Най-често черното тото се свързва с футбола в България. Преди време ГДБОП имаше една или две операции, при които бяха задържани дори футболисти. Защо разследванията приключват до определено ниво? Има ли данни в ГДБОП затова, че в България действително има черно тото във футбола, че има отбори, които играят симулативно, за да могат президентите им да печелят?

Няма нива в йерархията на футбола, които да са предпазени от проверки. Предполагам и знам, че винаги, когато се получи някакъв сигнал с конкретна ситуация, той внимателно се проверява, както от правоохранителните органи в лицето на ГДБОП, така и правоприлагащите от страна на прокуратурата. Сериозно се подхожда към тези сигнали тогава, когато те се потвърдят, тези които са съпричастни към извършването на такова престъпление, ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

В някои от тези сайтове, за които споменахте, вероятно се залага и на футболни срещи. Говореше се, че има сайтове, които са със седалище в Китай, в далечния Изток. Има ли такива сайтове все още?

Има много сайтове, но доколкото знам координираща роля имат международни институции при противодействие на такива незаконни международни залагания и виждате, че напоследък са много активни тези организации, като се споменава и за много други страни, в които евентуално има участници в манипулиране на футболни срещи. Така че, то явно не е изолирано явление, но трябва да се противодейства активно на този вид престъпна дейност, за да се предотвратява.

А тези престъпни групи, за които споменахте, които дори по силов начин отнемат имущество, имат ли някаква връзка с бившите силови групировки?

Разбира се, това са хора, които са свързани с организираната престъпност. Като казвам организирана престъпност, тя е идентифицирана в България и се знае кои са лицата от подземния свят. Разбира се, тези хора по един или друг начин са свързани с с тях, но това е въпрос на разследване и на документиране на престъпната дейност. Разбира се и представянето на годни доказателства за съда, така че, тези хора да бъдат осъдени. Доколкото имам информация от водени разследвания, те напредват и предстои да бъдат внесени в съда. По отношение на тези организирани престъпни групи, занимаващи се с изнудване и с незаконни залагания, предстои да бъдат внесени с обвинителни актове в съда и имуществото им да бъде отнето и разбира се, да получат осъдителни присъди.

Има ли чисто географско райониране на държавата? В кой район на държавата черното тото е силно представено, ако можем така да кажем.

Работили сме по различни групи, в различни региони на страната и не бих казал, че има чисто характерни райони, в които да се извършват незаконни залагания. Разбира се, последните операции бяха на територията на Югозападна България. Разбира се, провеждали сме и в други региони на страната, просто явно остава впечатление у публиката от това, което напоследък се е случило. В големите градове също са характерни такъв вид незаконна дейност.

Постъпвали ли са данни в ГДБОП, че представители или хора, свързани с българския футбол залагат именно в такива сайтове, които вие описвате, в далечния изток, които разиграват черно тото?

Всички данни, които постъпят в ГДБОП или в прокуратурата, се проверяват много внимателно, събират се доказателства и когато тези сигнали се потвърдят, те се предоставят на прокуратурата, където се провеждат разследвания по тях.